Hvorfor er softwareudvikling ikke innovation?

Skattekreditordningen er igen under beskydning af it-iværksættere – og med rette!

Hvorfor er softwareudvikling ikke innovation?

Det er ingen hemmelighed, at der længe har været problemer med skattekreditordningen, og særligt slemt står det til, hvis du er it- og tech-iværksætter.

Skattekreditordningen er ellers en glimrende mulighed for startups til få tilført likviditet i den fase, hvor de udvikler nye produkter, og hvor deres indtægter og dermed likviditet ofte er begrænset.

Men virkeligheden er, at det er så godt som umuligt at få softwareudvikling anerkendt under skattekreditordningen som innovation og udvikling. Ofte er afgørelserne fra skattesystemet, at virksomhedernes softwareudvikling ikke er ”nyskabende” og ”innovativt” nok!

Flere it-virksomheder er kommet i klemme

Flere medier har skrevet om sager, hvor virksomheder er kommet i klemme i skattesystemet pga. krav om tilbagebetalinger i skattekreditordningen.

Senest har it-startuppen AskCody fortalt om, hvordan de har fået en skatteregning på 4 mio. kr., som potentielt kan koste virksomheden livet. Også virksomheden GoMore er kommet i klemme i ordningen.

”Det slår virkelig pusten ud af én, når man helt uventet får et brev fra SKAT om, at din virksomhed skylder 4 mio. kr., som du skal betale tilbage med det samme. Penge som vi ikke har. SKAT’s håndtering af skattekreditter er en bombe under iværksættere, og jeg forstår ikke, hvorfor ingen reagerer på, hvor meget denne praksis skader Danmarks innovation og iværksættere”, siger Allan Mørch, CEO i AskCody.

IT-Branchen oplever, at konsekvensen af de mange sager og usikkerheden omkring skattekreditordningen betyder, at flere it- og tech-virksomheder ikke tør benytte sig af ordningen af frygt for at ende i samme situation som AskCody og andre før dem.

Et lys i mørket med ny dom

Et lille håb i mørket er, at der i april 2024 faldt dom i Landsskatteretten om skattekreditordningen for virksomheden Eikonice, som efter en 4-årig lang og dyr bureaukratisk proces har fået medhold i, at de har udviklet “innovativt software”.

Det er sket gennem en såkaldt syn og skønsproces, hvor sagen er vurderet af softwareeksperter, inden sagen afgøres for retten.

Men det er desværre en proces som tager flere år og kræver massiv dokumentation, og resultatet vil være, at mange startups vil være nået gået konkurs, inden de når i mål og får rettens dom.

Derfor er alle aktører i økosystemet enige om én ting. Skattekreditordningen fungerer ikke efter hensigten og lovteksten.

Der er akut behov for en lovændring, som kan garantere en praksis, som gør, at flere it- og tech-startups kan drage fordel af ordningen og vokse under sikre økonomiske vilkår. En kamp som vi også kæmper hårdt for i IT-Branchen.

For det siger da næsten sig selv, at der selvfølgelig sker en masse innovation inden for softwareudvikling – og at den innovation også skal komme Danmarks fremtidige vækst og velstand til gode.

Vil du vide mere?

IT-Branchens Policy Board for Kapital & Iværksætteri har længe kæmpet og kæmper fortsat for at sætte politisk fokus på den meget uheldige lovpraksis ift. softwareudvikling, som strider imod intentionen bag skattekreditordningen.

Du er velkommen til at tage fat i chefkonsulent Charlotte Holm Billund, hvis du ønsker at høre mere eller bidrage til arbejdet.

OM SKATTEKREDITORDNINGEN
Hensigten med skattekreditordningen er at forbedre mulighederne for at lave forsknings- og udviklingsaktiviteter i Danmark. Det inkluderer bl.a. udviklingsarbejde i forbindelse med nye eller væsentlige forbedrede materialer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser.
Skattekreditordningen skal styrke likviditeten i virksomheder, som har underskud pga. de udgifter, de har haft til forskning og udvikling. Med ordningen kan de få udbetalt skatteværdien af underskud, der stammer fra udgifter til forskning og udvikling på op til 25 mio. kr.
Virksomhederne kan dermed skaffe likviditet på op 22% af maksimalt 25 mio. kr. = 5,5 mio. kr.

  • Hej Charlotte,

    Mit navn er Frederik Korsgaard, jeg sidder som CFO hos Eurekos Systems ApS og vi søger løbende LL8B og LL8X kreditten. Jeg har forud for mit nuværende virke siddet i EY og snakket om netop denne kredit og hvis det er nogen hjælp vil jeg gerne bidrage til at der bliver løsnet op for rammerne omkring LL8B og LL8X.

    Du kan fange mig på 53561468 / frk@eurekossystems.com

    1. Hej Frederik

      Mange tak for at række ud, og dejligt at du gerne vil bidrage til denne sag. Det er meget værdsat! Jeg sender dig en mail, så vi kan tale videre.

      Mange hilsner
      Charlotte

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *