Prisuddeling på databeskyttelsesdagen

120 virksomheder og myndigheder deltog i Databeskyttelsesdagen der blev afholdt på Børsen d. 17/1.

Dagen gav indblik i områdets regulering, datatilsynets indsats og råd fra virksomheder til, hvordan du med tekniske løsninger, uddannelser og ledelse beskytter egne og andres data bedst muligt.

På dagen blev for 5. år i træk uddelt årets databeskyttelsespris.

Databeskyttelsesprisen kan uddeles til personer og organisationer, som har gjort en særlig indsats til gavn for databeskyttelsen.

Tidligere års vindere har været journalister, myndigheder og ildsjæle, der gjort en særlig opmærksomhedsfængende indsats. Virksomheder, myndigheder og privatpersoner over hele landet har indstillet kandidater til at vinde prisen.

Årets prisvinder blev Christian Panton mens journalist Jakob Sorgenfri Kjær samt Pernille Tranberg, Dataethics fik særlig hædrende omtale.

Modtagerne fik følgende ord med på vejen fra Rikke Frank Jørgensen, formand for Databeskyttelsesprisens jury:

Hædrende omtale – Databeskyttelsesdagen 2019 uddelt til:

  • Journalist Jakob Sorgenfri Kjær: ”Jakob har med stor journalistisk flid og skarp pen med artikler gennem en årrække oplyst offentligheden om såvel kommende lovgivning som aktuelle problemer, vi som samfund skal forholde os til. Bl.a. har Jakob med sine artikler om lovforslaget til databeskyttelsesloven været medvirkende til, at der i Folketinget kom en tiltrængt reel diskussion. Det fortjener hædrende omtale.”
  • Pernille Tranberg, Dataethics: ”Pernille har med tænkehandletanken Dataethics med markant stemme løftet diskussionen om databeskyttelse fra det juridisk og tekniske til en samfundsinvolverende debat om dataetik og operationelle gode råd til forbrugere og virksomheder. Det fortjener hædrende omtale.”

Vinder af Databeskyttelsesprisen 2019: Christian Panton

”I 2018 lykkes det efter utallige aktindsigter og offentlige debatter at få stoppet logningen af lokation ved brug af data på telefonen. Logningen var et indgreb i danskerne frihed, en uskik i et demokratisk samfund og en kilde til potentielle datatab og -misbrug. Som resultat kan størsteparten af danskere nu føle sig mere sikre på, at deres lokation ikke registreres, medmindre de bruger telefonen til opkald eller sms.

Ophøret af logningen har styrket databeskyttelsen for os alle. Personen vi skal takke er én privat ildsjæl, som med stor faglig teknisk indsigt og en utømmelig portion vedholdenhed trods alle odds har kæmpet kampen for at begrænse overvågningen. Personen er også aktiv på mange fronter af den databeskyttende scene, f.eks. i dialogen med politiet om automatisk nummerpladegenkendelse.

For pressekontakt vedr. Databeskyttelsesprisen:

Formand for prisjuryen, Rikke Frank Jørgensen, Institut for Menneskerettigheder, rfj@Humanrights.dk, mobil 91325747