Nyt katalog skal for alvor sætte skub i de danske virksomheders grønne it-omstilling

For mange er en digital grøn omstilling svær at komme i gang med. Det vil IT-Branchen med ni nye anbefalinger ændre på.

IT-Branchen lancerer i dag en række anbefalinger, som alle danske virksomheder kan bruge til en grøn it-omstilling. Der er både råd til dig, der ikke ved, hvor du skal starte rejsen, og jer som har arbejdet med grøn it i mange år.

Kataloget hviler på IT-Branchens tidligere anbefalinger, som siden 2020 har hjulpet adskillige virksomheder med at tage hul på deres grønne rejse.

Det behøver ikke være svært

Bag de nye anbefalinger er både IT-Branchens Policy Board for Grøn Omstilling og High-Level Forum for bæredygtig it.

I de seneste par år grøn it kun blevet mere relevant. Det er både en konsekvens af de stigende energipriser, som har påvirket os alle, men også et generelt større fokus i erhvervslivet på miljø, klima og sociale og ledelses­mæssige forhold (ESG)

”Grøn it behøver ikke være svært. Jeg ser et kæmpe potentiale for at nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen fra de danske virksomheders it-anvendelse. Det er et område, hvor alle virksomheder, store og små, kan være med”:

Det fortæller forperson i Policy Boadet, bæredygtighedschef i Atea, Andreas Schjølin og fortsætter:

”Vi kan alle være enige om, at det er vigtigt at blive grønnere. Og heldigvis oplever jeg også, at mange danske virksomheder gerne vil mindske deres digitale klimaaftryk. Men samtidig ser jeg, at flere virksomheder efterspørger håndgribelige tiltag for at komme i gang med den grønne it-omstilling. Hvor man skal starte og gøre en forskel kan virke uoverskueligt. Det vil vi gerne gøre op med”.

Fra enkle handlinger til avancerede strategier

Alle medarbejdere og alle virksomheder gør brug af digitale værktøjer eller it-udstyr i løbet af deres arbejdsdag og alle kan derfor gøre en forskel. De nye anbefalinger holder dig i hånden på den grønne rejse uanset om du lige er gået i gang eller øvet inden for arbejdet med grøn it.

Det betyder at anbefalingerne spænder lige fra at slette forældede mailtråde, til hvordan du forlænger levetiden for virksomhedens it-udstyr. Andreas Schjølin forklarer:

”Nu hjælper vi fra it-sektorens side med en konkret vejledning til, hvordan man step for step kan begive sig ud på en grøn it-rejse.”

Klar, parat, grøn it-start

En af de virksomheder, der med succes har brugt IT-Branchens anbefalinger, er Arla.

Lisa Holm, IT-Sustainability Lead hos Arla fortæller i et interview, hvordan anbefalingerne har hjulpet Arla:

“At have en struktureret model at læne sig op ad har været en stor hjælp og gjorde det meget nemmere for os at præsentere det for kollegaer og for it-ledelsen. Vi tog hver enkelt anbefaling, og så begyndte vi at udrede: Hvor er vi nu, og hvad kan vi gøre fremover inden for det givne område?”

Læs hele interviewet her for at blive klogere på, hvordan Arla brugte anbefalingerne.

Vil du vide mere om grøn it?

Du kan altid tage fat i Troels Johansen, chefkonsulent for grøn omstilling i IT-Branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *