Nye krav vil forpligte danske virksomheder til mere bæredygtighed

IT-Branchens bæredygtighedsudvalg har netop afholdt årets andet møde. På tapetet var bl.a. en diskussion om kommende lovgivning, der stiller større krav til virksomheders bæredygtighed, ligesom udvalget også delte erfaringer om grønne it-indkøb.

Mødet bød bl.a. på vigtigt arbejde med at gøre opmærksom på, at vi som branche presser på hos kunderne for mere fokus på bæredygtighed og grønne indkøb. Lige nu sker der nemlig nogle ganske spændende ting i EU, som inden længe vil stille krav til danske virksomheder om at være endnu grønnere i fremtiden.

Der er nemlig både trådt en ny taksonomiforordning i kraft, som allerede i 2022 forpligter større virksomheder til at rapportere på deres bæredygtige bundlinje og i 2023 kommer der yderligere et direktiv som forpligter virksomheder med helt ned til 250 ansatte til at rapportere.

Det interessante er at EU lægger op til at følge effektivt op på om virksomhederne lever op til deres tal på samme måde som vi i dag kender almindelig regnskabsrevision.

Udvalget diskuterede bl.a., at det ikke virker til, at virksomhederne har beskæftiget sig særlig meget med de kommende krav endnu, hvilket kan virke bekymrende.

Da EU’s nye taksonomiforordning blev vedtaget og trådte i kraft tidligere i år, var der ikke mange virksomheder, som bemærkede det. Med god grund. Ingen kan se sig upåvirket af corona, ekstra personale-foranstaltninger, udskudte momsregnskaber, hjælpepakkejunglen og andre nye discipliner.

Men ikke desto mindre er det tid til at få styr på den bæredygtige rapportering, hvis man vil være relevant for sine kunder, især dem med mere end 250 ansatte, for selvom du ikke selv skal rapportere, kan det jo være at dine kunder skal bruge tallene fra dig som it-leverandør.

Anbefalinger der rammer ned i de rigtige indsatser

Da det er en stejl læringskurve for mange virksomheder at begynde at rapportere det bæredygtige regnskab, arbejder udvalget fortsat på at sikre at vores anbefalinger rammer lige ned i både de lavthængende frugter og de indsatser, der skal til for at være førende leverandør af grøn og bæredygtig udvikling af vores samfund.

På mødet blev det bl.a. besluttet at opdatere IT-Branchens anbefalinger til bæredygtig it med den nyeste viden, da området tager fart med både lovgivning og nye services til at automatisere det bæredygtige regnskab.

Her delte flere nye udvalgsmedlemmer ud af egen viden om grønne indkøb og udbud, som taler lige ind i udvalgets samarbejde med offentlige indkøbere om at sikre mere bæredygtighed i indkøb af både services og produkter.

Vi skal som branche sikre, at indkøbere får gode og relevante muligheder for at indkøbe it cirkulært i stedet for i en traditionel vandfaldsmodel, hvor man indkøber produkter, som herefter bliver til affald.

Som branche skal vi vise, at det er muligt at sikre længere levetid og grønnere lagring – og behandling af data gennem smart indkøb af it som en service.

Men det skal også være muligt at indkøbe produkter og services, som man plejer, bare med den tilføjelse at man selv som organisation tager ansvar for at stille krav til bæredygtighed internt.

Det kan være it-afdelingen, som holder et regnskab over, hvor længe hardware bliver brugt og sikrer, at stand og levetid forlænges løbende. Det kan ske gennem opdateringer af hardware og vedligehold, samt træning af brugere i at håndtere services og hardware bæredygtigt.

Og vi må ikke glemme at tale om bæredygtigt forbrug af services og i sidste ende databehandling og lagring. Det betyder nemlig også noget, om du sender ’svar alle’ på en mail og om du sletter gamle mails eller dokumenter du ikke længere skal bruge.

Det er svært at stille krav til bæredygtig brug af services og hardware, derfor oplever vi som branche, at efterspørgslen efter bæredygtighedskriterier i udbud halter noget efter brancher, vi sammenligner os med – f.eks. byggeri og anlæg.

Her ligger en fælles opgave, vi som branche skal løfte for at internettet og vores grundlag for det moderne arbejdsliv i fremtiden skal være 100% bæredygtigt for vores klima og verdens befolkning.

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om udvalgets arbejde og få input til at blive klar til en bæredygtig bundlinje, så deltag på et af IT-Branchens kommende online webinar:

Bl.a. kan du den 27. maj blive klogere på, hvordan man kommer hurtigt og godt i gang med bæredygtig it, mens du den 8. juni kan få gode råd til, hvordan du kan lykkes med bæredygtig business.

Du kan også finde information om udvalget her, ligesom du er velkommen til at kontakte Natasha Friis Saxberg.

  • Adm. direktør

    Natasha Friis Saxberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *