Nye anbefalinger til bæredygtige indkøb

Den grønne omstilling tager fart i erhvervslivet, og flere og flere virksomheder har fokus på mere grønne indkøb. Men hvor skal man starte, hvis man gerne vil have mere bæredygtige it-indkøb?

Nye anbefalinger til bæredygtige indkøb

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at tre ud af fire virksomheder, er i gang med at omstille deres virksomhed til en mere bæredygtig fremtid.

45% af virksomhederne har faktisk allerede sat mål for reduktion af virksomhedens CO2-udledninger, og fire ud af ti af dem har endda sat klimamål, der overgår det politisk fastsatte danske mål om 70% CO2-reduktion i 2030.

Så der bliver arbejdet på højtryk med den grønne agenda. Og virksomhederne forventer også en stigende efterspørgsel efter grønne produkter i fremtiden.

Udfordringen for mange er dog stadig, hvordan de helt konkret kommer i gang med at arbejde mere målrettet med en grøn agenda – især når det kommer til indkøb af bæredygtige løsninger.

Derfor kommer IT-Branchen nu med syv konkrete anbefalinger til bæredygtigt indkøb af it.

  1. Skab sammenhæng til grønne målsætninger og intern opbakning i organisationen
    Virksomhederne skal først og fremmest have nogle grønne mål, så man kan skitsere nogle veje til, hvordan bæredygtigt indkøb af it kan bidrage til virksomhedens grønne ambitioner.
  2. Indgå i en markedsdialog
    IT-Branchen anbefaler, at virksomhederne indgår i en aktiv dialog med it-leverandørerne for at afdække, hvilke bæredygtigheds- og miljøkrav markedet kan leve op til og dokumentere. Det sikrer, at man kan stille relevante og realistiske mål ift. bæredygtigt indkøb.
  3. Stil krav om ansvarlighed i leverandørkæden
    Stil relevante og rimelige krav om, at it-leverandørerne sikrer gode arbejdsforhold og miljøbeskyttelse i leverandørkæden iht. internationale standarder som f.eks. Responsible Business Alliance, FN, ILO og OECD.
  4. Gør dit it-indkøb cirkulært
    Tænk cirkulær økonomi og it-produkters livscyklus ind i deres indkøbsproces, så man kan være medvirkende til, at det overordnede energi- og materialebrug nedsættes.
  5. Se på it-produktets totalomkostninger frem for indkøbspris
    Virksomhederne bør også benytte Total Cost of Ownership (TCO) som økonomisk tildelingskriterium i stedet for den rene indkøbspris. TCO-tilgangen gør det muligt at tilvælge produkter, der forbruger færre ressourcer og dermed også har en lavere pris målt over hele produktets levetid.
  6. Anvend et klart og fair vurderingsgrundlag med vægt på bæredygtighed
    Anvend målbare, realistiske og sammenlignelige vurderingskriterier for at sikre gennemskuelighed og et fair konkurrencegrundlag. IT-Branchen foreslår desuden, at du som indkøbere benytter sociale og miljømæssige krav både som kvalifikationskrav/minimumskrav og som tildelingskriterier.
  7. Skab en løbende dialog om grønne gevinster med din leverandør
    IT-Branchen anbefaler, at parterne fastholder en løbende, struktureret dialog mht. de bæredygtighedskrav, der er opstillet i udbudsmaterialerne/indkøbsaftalerne.

Du kan læse de samlede anbefalinger til bæredygtige indkøb her.

7 anbefalinger til bæredygtige indkøb

  • Hej!
    Jag vill att TCO Certified är en av de märkningar ni nämner i skrift under 5 SE PÅ IT-PRODUKTETS TOTALOMKOSTNINGER F R E M F O R I N D K Ø B S P R I S .

    I en tidigare skrift nämner ni TCO Certified IT-Branchens 5 anbefalinger til bæredygtigt indkøb af IT? – https://itb.dk/wp-content/uploads/2020/01/itbranchens-anbefalinger-til-baeredygtige-indkoeb-2018.pdf

    http://ansvarligeindkob.dk/wp-content/uploads/2020/11/Baeredygtig-IT.pdf

    Jag ser framemot att få veta varför ni tagit bort TCO Certified?

    Vänliga hälsningar,
    Annika Overödder

    1. Hej Annika

      Vi lister blot nogle eksempler på anerkendte standarder og mærkningsordninger. Vi leverer ikke en udtømmende liste, og vi anbefaler ikke nogle certificeringer frem for andre.

      Der er som sådan ikke nogen særlig årsag til, at TCO Certified ikke er med – måske lige bortset fra en overvejelse om, at hele anbefaling 5 handler om TCO i en lidt anden sammenhæng, og vi har ønsket at undgå begrebsforvirring.

      Jeg skal gerne prøve at se, om vi ikke kan flette TCO Certified ind igen, som jo er en rigtig fin certificeringsordning.

      Mvh. Troels Johansen, ITB

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *