Under overskriften ”Målene er sat, men kan teknologien indfri dem?” satte de to repræsentanter for hhv. regeringen og it-branchen sig på scenen for at diskutere, om vi er kommet langt nok, eller om der er behov for at trykke på speederen, hvis vi skal nå klimamålene for 2030.
Både erhvervsminister Simon Kollerup og Kathrine Forsberg var enige om, at både klimapartnerskaberne og digitaliseringspartnerskaberne, hvor en lang række erhvervsfolk og eksperter leverede input til den grønne omstilling, havde vist sit værd. 57 konkrete anbefalinger har de to partnerskaber samlet leveret til regeringen.
Alligevel er vi bagud, når det kommer til de konkrete implementeringer af grønne løsninger.
”Man kan sige, at den grønne motorvej, vores infrastruktur, sådan set er etableret. Men der er bare alt for få biler på den. Så der er behov for at ændre tingene, og stille nogle mere konkrete krav til grønne løsninger, hvis vi skal nå klimamålene,” udtalte Kathrine Forsberg på scenen.
Erhvervslivet er ok, men det offentlige halter bagud
Spørger man Kathrine Forsberg, er dansk erhvervsliv egentligt godt med, når det handler om at efterspørge grønne løsninger. Men det offentlige halter gevaldigt bagefter på indkøbssiden, hvor langt de fleste it-udbud stadig afgøres på pris.
Simon Kollerup oplevede generelt en stor politisk vilje til at få flere grønne indkøb i det offentlige, og mener også, at mulighederne for det allerede ligger i den eksisterende udbudslov.
Den manglende brug af mulighederne handler måske i højere grad om, at der ligger en kulturel barriere, hvor man over tid havde vænnet sig til, at lave udbud på en bestemt måde. Så måske er det der, man skal gøre en ekstra indsats for at få ændret tingene i det offentlige.
Stort kommunikativt arbejde venter branchen
Begge var enige om, at Danmark og den danske it-branche havde en masse af byde på, når det gælder bæredygtige løsninger.
Simon Kollerup talte ligefrem om det store potentiale for, at it kunne blive det næste store grønne eksporteventyr. Helt på linje med det man i sin tid oplevede for den danske vindmøllebranche. Men det kræver også, at vi som branche tager ved lære af netop vindmøllernes succes.
”Det er meget tydeligt for alle, hvordan vindenergi bidrager til, at vi når klimamålene. Men jeg er ikke sikker på, at det er lige så tydeligt for den almindelige dansker, hvordan it bidrager til den grønne omstilling. Så der ligger et stort arbejde i, at I som branche bliver mere tydelige om, hvordan og med hvad I bidrager, hvis vi skal lykkedes med at skabe en større efterspørgsel efter jeres løsninger,” fortalte Simon Kollerup fra scenen.
Kathrine Forsberg var enig i, at vi kunne blive bedre til at synliggøre, hvordan vi som branche bidrog til de grønne klimamål, men advarede samtidig om, at det ikke skulle resultere i endnu flere pilotprojekter.
”Der er lavet pilotprojekter nok. Løsningerne findes allerede derude og er gennemprøvede. Det vi mangler, er at få bredt dem hurtigere ud. Og det er her, vi har brug for, at vi som branche og politikere står sammen og træder på speederen,” sluttede hun.