På Siri-kommissionen 4.0’s første møde, blev man enige om, at det første emne, de vil fokusere på og komme med anbefalinger til, var teknologiens rolle i forhold til klimaudfordringerne.
It-branchen som klimasynder og -frelser
Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen, kunne på mødet fortælle, at den globale digitalisering af stort set alting, også kan mærkes på klimaet.
”Allerede i dag står it-sektoren for 9% af verdens samlede elforbrug og udleder samme mængde CO2 som flyindustrien. Og med en forventet vækstrate på datamængden på 25% årligt, er der ingen tvivl om, at forbruget og CO2-aftrykket fortsat vil stige, hvis vi ikke formår at tænke tingene anderledes,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
Mulighederne for at forbedre klimaaftrykket findes heldigvis allerede. Bl.a. talte man på mødet om de store muligheder i grønne datacentre, smart landbrug, automatiseret vedligehold og smart cities.
”Udfordringen er ikke teknologien i sig selv. For den findes. Men vi mangler en plan for, hvordan vi får kompetencerne og den risikovillige kapital i spil. Og så skal vi have kommercialiseret de mange positive testforsøg og pilotprojekter, som rent faktisk kan gøre en forskel, hvis de bare blev skaleret op,” udtaler Natasha Friis Saxberg.
Anbefalinger til klimadagsorden i marts
Siri-kommissionen 4.0 blev på mødet derfor enig om, at de til marts ville præsentere en række konkrete anbefalinger og ideer til at tænke it og klima sammen.
På mødet deltog Thomas Damkjær Petersen (IDA), Tommy Ahlers (MF, V), Lisbeth Bech-Nielsen (MF, SF), Maria Flyvbjerg Bo (Iværksætter og digital strateg), Christel Schaldemose (Europa Parlamentet, S), Natasha Friis Saxberg (IT-Branchen), Lisbeth Knudsen (Mandag Morgen/Altinget), Birgitte Eiriksson (Justitia), Henrik Bodskov (IBM), Thomas Bolander (DTU Compute), Anders Hvid (DareDisrupt), Mads Rydahl (Unsilo), Christian Bason (Dansk Design Center), Thomas Ploug (Aalborg Universitet), Kim Simonsen (HK) og Ole Kjeldsen (Microsoft).