Da året startede med en ny strategi og en ny adm. direktør i skikkelse af Natasha Friis Saxberg, var der nok ingen, der havde forudset, hvor meget corona pandemien ville komme til at betyde for ikke bare branchen men for hele samfundet.
Nu her ved årets udgang er der dog ingen tvivl om, at det er den begivenhed, der har haft størst betydning for året, der snart er slut.
Nogle it-virksomheder har med deres produkter og services ramt plet, og har haft et fantastisk år med masser af vækst, mens andre desværre har måtte kæmpe for overlevelse.
”Det har været et mærkeligt år, der har kunnet mærkes overalt. Jeg er derfor rigtigt glad for, at vi på trods af de svære kår ikke bare er lykkedes med at vokse som brancheforening, men også at vi har kunnet bidrage til samfundet under krisen,” siger Kim Nielsen.
Medlemsantallet er, på trods af enkelte virksomhedskonkurser, steget i 2021, og IT-Branchen består nu af ca. 800 medlemmer, der repræsenterer over 40.000 it-medarbejdere. Det højeste antal siden etableringen i 1917.
Branchen viste samfundssind
Da lockdownen var på sit højeste i marts og april, og både virksomheder, myndigheder og familier kæmpede med at få hverdagen og arbejdet til fungere, trådte mange af it-branchens medlemmer til for at hjælpe.
”Jeg er utroligt stolt over, at vi stod sammen som branche og fik sammensat en hjælpepakke til erhvervslivet og det offentlige, hvor flere af vores medlemmer tilbød deres services gratis, så vi kunne hjælpe folk igennem den svære tid,” udtaler Kim Nielsen.
Indsats for startups og flere it-studerende
Samtidig var IT-Branchen meget aktive omkring udviklingen af regeringens forskellige hjælperpakker og havde især en stor andel i den startup hjælpepakke, som regeringen lancerede lige før sommer, og som særligt støttede op om de små iværksættervirksomheder.
Coronakrisen havde også den effekt, at langt flere unge end nogensinde før søgte ind på de videregående it-uddannelser. Den mulighed, det gav for at få flere it-studerende, gjorde IT-Branchen en massiv politisk indsats for at gribe.
”Det lykkedes os at lægge pres på politikerne, så de helt ekstraordinært oprettede en pulje på 155 mio. kr. På den måde var vi med til at sikre flere uddannelsespladser efter sommerferien, så langt flere unge kunne komme ind på deres drømmestudie,” fortæller Kim Nielsen, og henviser til, at der konkret kunne oprettes 5.000 nye studiepladser i 2020.
Aktive medlemmer i 2021
Gennem året har vi omlagt de fleste aktiviteter, så de har kunnet tilgås virtuelt, eller som Coronaforsvarlige kombinationer af fysiske og virtuelle møder.
Vi de nye virtuelle formater er vi lykkedes med at holde vidensdelingen og sparringen fra foreningen til medlemmerne og medlemmerne imellem ved lige. De virtuelle tilbud har samtidig styrket relationen til en række medlemmer, der førhen ikke brugte os så meget.
På trods af de mange online møder gennem 2020, er vi mange der glæder os til, at vi igen kan netværke mere fysisk sammen. Men vi vil også holde fast i de virtuelle formater, for de har været en stor succes.
Kommende valg til bestyrelsen
På IT-Branchens generalforsamling til marts, skal medlemmerne vælge, hvem der skal repræsentere foreningen i bestyrelsen. Fra bestyrelsens midte vælger bestyrelsen så et forretningsudvalg, inkl. formand og næstformand.
”I 2021 skal der vælges ny formand, da jeg selv giver den spændende og ærefulde rolle videre. Det sker i overensstemmelse med vores governanceregler, der sikrer fornyelse ved at begrænse antallet af gange, man som formand, næstformand og medlem af forretningsudvalg kan modtage genvalg,” forklare Kim Nielsen.
Hvis du som medlem er interesseret i at arbejde for foreningens bestyrelse eller forretningsudvalg, er du velkommen til at kontakte IT-Branchens formand eller sekretariatet for yderligere dialog.
Vi har stået krisen stærkt igennem. Vi har lært af den og udviklet os.
Glædelig jul og godt nytår.