Mens antallet af stillingsannoncer generelt faldt med 13% mellem 2021 og 202, steg antallet af stillingsannoncer inden for nye teknologier med 15%. Det var en af konklusionerne, da McKinsey & Company undersøgte 150 millioner stillingsannoncer på tværs af lande.
Det var især specialister indenfor Generativ AI, der oplever en vækst. På bare et år er efterspørgslen efter AI-eksperter steget med 44%. Men der har også været stigende efterspørgsel efter Web3 (40%), nye softwareværktøjer (29%) og machine learning (23%).
”Virksomhederne ved, at det giver dem en konkurrencefordel, hvis de er først til at benytte f.eks. kunstig intelligens. Derfor ser vi også lige nu et globalt race efter udviklere og specialister, som skal være med til at sikre virksomhedernes fremtidige vækst,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation og ansvarlig for Policy Boardet for digitale kompetencer i IT-Branchen.
Brug for videreuddannelse
Spørger man medarbejderne i virksomhederne rundt om i verden, er de da heller ikke i tvivl om, at brugen af AI også vil forandre kompetencekravene til medarbejderne.
Næsten fire ud af 10 medarbejderne forventer f.eks., at over 20% af medarbejderne i deres virksomhed vil blive videreuddannet eller omskolet indenfor de næste tre år.
”AI åbner op for en masse nye muligheder, som virksomhederne skal forholde sig til og reagere på. Og jeg tror derfor også, at vi vil se mange virksomheder, der sætter ressourcer af til at videreuddanne og omskole medarbejdere, så de får mest muligt ud af de nye teknologier som f.eks. AI,” udtaler Mette Lundberg.
Medarbejderne er dog lidt mere usikre på, om brugen af AI kommer til at betyde flere eller færre medarbejdere i virksomheder.
43% tror, at de kommer færre medarbejdere indenfor de næste tre år pga. AI, mens 15% mener, at kunstig intelligens vil skabe flere jobs i virksomheden.