Regionerne investerede 3,1 mia. kr. i it i 2023

I 2023 investerede de fem regioner samlet 3,1 mia. kr. i it og teknologi. Det er en stigning på 7% i forhold til året før.

Regionerne investerede 3,1 mia. kr. i it

Der bliver investeret i sundhedsløsninger som aldrig før i de fem danske regioner. Det viser helt nye tal fra Mercell og IT-Branchen.

I 2023 investerede regionerne samlet 3,1 mia. kr. i it og teknologi, hvilket er en stigning på 7% i forhold til 2022. Det er især Region Hovedstaden og Midtjylland, der har investeret i sundhedsløsninger.

”Der bliver stadig investeret massivt i digitale løsninger til sundhedssektoren, hvilket er godt, da det både er med til at forbedre patientoplevelsen og lette arbejdsbyrderne hos personalet. Samtidig må vi også konstatere, at der er stor forskel på, hvor meget de enkelte regioner investerer i fremtidens sundhed,” siger Christoffer Strøier, Group Product Director i Mercell.

Ser man på it-investeringerne per borger, er det Region Midtjylland og Region Syddanmark, der ligger øverst med hhv. 953 og 916 kr. investeret per indbygger i regionen.

Massive investeringer i hardware, software og it-løsninger

Regionerne har især investeret i indkøb af hardware og software (1,2 mia. kr.) samt softwareudvikling (1,0 mia. kr.) i 2023.

Spørger man Capgemini Research Institute, der overvåger sundhedsmarkedet globalt, bliver der især investeret i telemedicinplatforme, kliniske beslutningsstøttesystemer, bærbar teknologi samt AI-løsninger.

IT-Branchen understreger dog, at der også ligger et kæmpe potentiale i at benytte allerede fungerende løsninger.

”Selvom der investeres i mange nye løsninger, er der et kæmpe potentiale i at bruge mange af de eksisterende og velafprøvede teknologier, som allerede findes derude. Desværre får de gode pilotforsøg alt for ofte lov til at dø med piloten, fordi vi mangler gode værktøjer til at understøtte udbredelsen af de gode projekter,” udtaler Freddy Lykke, direktør for Sirenia og forperson for IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed.

En analyse fra IT-Branchen viser, at man kan frigive op mod 3.000 sundhedsfaglige medarbejdere, samtidig med at ”det gode patientforløb” styrkes og beslutninger og arbejdsgange forbedres, hvis man blot udbreder nogle ganske få modne og brugervenlige teknologier i hele sundhedsvæsnet.

IT-Branchen har også spillet ind med en række konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre det danske sundhedsvæsen, hvoraf flere af tingene er kommet med i Sundhedskommissionens netop offentliggjorte anbefalinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *