Hele 35,7% af danskerne har i 2019 kontaktet deres læge via e-kommunikation, hvilket er en tredobling i forhold til for 10 år siden. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Og det er i særdeleshed kvinderne, der benytter de digitale muligheder med lægerne. Her er det 44%, der har benyttet e-kommunikation i 2019, mens 28% af mændene har benyttet sig af samme mulighed.
”Borgerne er i stigende grad digitale, og ønsker at bruge de digitale kanaler – også når det handler om deres sundhed. Det er derfor vigtigt, at sundhedsvæsenet er klar til at håndtere denne efterspørgsel, og i stigende grad åbner op for, at borgerne kan vælge de digitale kanaler,” siger Freddy Lykke, formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg og direktør i Sirenia.
Øget digitalisering i sundhedsvæsenet
En rapport udarbejdet af Atea sidste år viser, at halvdelen af danskerne foretrækker videokonsultationer fremfor fysisk fremmøde, når de skal til lægen eller andre sundheds-relaterede aftaler. En tendens der sikkert er blevet yderligere styrket i forbindelse med coronakrisen, hvor man hasteindførte en ny mulighed for at til tilgå lægen via video.
”Det er ikke bare den enkelte borger, der kan spare tid og drage nytte af de digitale værktøjer. Der er også god økonomi i at betjene borgerne digitalt, da man f.eks. lettere kan nå ud til de tyndt befolkede områder. Det bør derfor være en offentlig målsætning at accelerere brugen af de digitale løsninger, så vi kan få bedre og mere fremtidssikret sundhedssystem,” udtaler Freddy Lykke.
Generelt har Coronakrisen accelereret brugen og udviklingen af digitale løsninger som kan understøtte bekæmpelsen af netop COVID-19. IT-Branchen har samlet et katalog over nogle af disse løsninger til inspiration.
Hvis du vil vide mere
Du kan læse mere om vores mærkesag om digital og sammenhængende sundhed på vores hjemmeside, ligesom du altid kan tage fat i Martin Jensen Buch, hvis du er interesseret i at deltage i vores sundheds-it udvalg.
Læs mere om IT-Branchens vision for Danmarks Sundhedsvæsen 2025.