Se billederne fra Nytårskuren 2017

Der var fuldt hus og festlig stemning, da omkring 200 mennesker kiggede forbi til IT-Branchens traditionelle nytårskur på Børsen.

I år var det dog ikke bare netværksmulighederne og den gode champagne, der trak folk til. Mange var også nysgerrige på at høre, erhvervsminister Brian Mikkelsens nytårstale til branchen.

Birgitte Hass, adm. direktør for IT-Branchen indledte nytårskuren med hightlights fra et stærkt 2016 for både medlemmerne og IT-Branchen. 2017 vil med udgangspunkt i det nye regeringsgrundlag blive endnu mere travl, og derfor havde vi inviteret erhvervsminister, Brian Mikkelsen forbi til en snak om fremtidens udfordringer. For med et regeringsgrundlag, hvor digitalisering er nævnt hele 43 gange, var det interessant at høre en af de helt centrale ministre sætte lidt flere ord bag regeringens tanker.

Åben invitation fra ministeren

Brian Mikkelsen var lige kommet fra et møde i Erhvervsministeriet, hvor de havde drøftet prioriteringerne for 2017, og der havde han meldt klart ud, at topprioriteten skulle være digitalisering.

Han havde bl.a. sat sig ind i, hvordan andre håndterede den digitale fremtid, og mente, at vi kunne lære meget af andre lande. F.eks. havde han lige været i Indien, hvor de bl.a. takket været en skarpt digital satsning kunne vise en stærk vækst på 7,5%. Det står i skarp kontrast til væksten i Danmark.

”Når jeg ser, hvor langt fremme mange andre lande er på digitaliseringen som en driver af vækst og innovation, og hvor hurtigt den digitale transformation går, er det bekymrende, at tre ud fem danske virksomheder ikke har produceret ét eneste nyt produkt i over et år. Det skal vi have lavet om på. Og det haster,” sagde Brian Mikkelsen bl.a. i sin tale.

At alt for mange danske virksomheder stod i stampe, mens omverdenen i den grad rykkede på den digitale agenda, var for Brian Mikkelsen yderst problematisk – ikke bare for de danske virksomheder, men for det danske samfund som helhed.

Derfor inviterede han også IT-Branchen og dens medlemmer til dialog om, hvordan vi kunne få dansk erhvervsliv til at komme ud af startblokkene, og hurtigst muligt få dem i gang med at udnytte de store digitale muligheder.

Vi skal tage den digitale frygt alvorligt

En anden væsentlig pointe fra erhvervsministeren var, at alt for mange danskere var nervøse for den digitale fremtid, og at netop frygten kunne være den største stopper for vækst.

”Jeg talte for nyligt med en hjemmehjælper, der spurgte, hvad jeg ville gøre, når nu robotterne snart tog hendes arbejde. Selvom jeg selv mest ser digitale muligheder, skal vi tage hendes bekymring alvorligt. For rigtigt mange mennesker deler den frygt, og det er også her, jeg ser en stor opgave for it-branchen,” fortalte Brian Mikkelsen.

Han opfordrede til at regeringen og branchen indgik et partnerskab om, at tale mulighederne op og frygten ned, så bl.a. hjemmehjælperen kunne se, at robotterne netop kunne hjælpe hende væk fra at bruge tiden på f.eks. støvsugning eller administrative opgaver og til det, der sandsynligvis fik hende til at vælge faget i første omgang: At bruge sin tid på at give mere kvalitet i de ældres hverdag.

Tak for invitationen og godt nytår

IT-Branchens bestyrelsesformand, Cecilia Bonefeld-Dahl, takkede og tog naturligvis imod ministerens invitation til dialog og partnerskab.

”I IT-Branchen havde vi en drøm om, at it skulle være en del af alt, og at vores politikere ville forstå mulighederne i digitaliseringen. Måske er den drøm ved at blive til virkelighed, og vi er klar til at hjælpe erhvervslivet, det offentlige og borgerne ind i en ny tidsalder,” sagde Cecilia Bonefeld-Dahl.

Der blev da også konkret aftalt et snarligt møde mellem Brian Mikkelsen og Cecilia Bonefeld-Dahl vedr. kapital, digitalisering af erhvervslivet og eksport af it-løsninger.

“Det er dejligt men også nødvendigt med en åben og direkte dialog mellem os, hvor vi kan bringe konkret viden og forslag til bordet, så vi sammen kan skabe resultater. Samtidig er det vigtigt at fokusere på fremtidens kompetencer og Coding Classes, så vi sikrer,  at vi ikke laver et B-hold af unge, der kun kan bruge teknologi, og et A-hold der kan skabe og innovere med teknologi. Vi skal have alle med, hvis vi skal nå vores mål,” sluttede Cecilia Bonefeld-Dahl med at sige i sin tale.

Hun understregede, at vi vil fortsætte med fokus på vores seks mærkesager for at sikre, at holdningerne er super konkrete og skarpe – og stærkt forankret i udvalgene. Og med en fremgang på over 100 medlemmer, et nyt regeringsgrundlag og et rekordår for 2016, var Cecilia Bonefeld-Dahl heller ikke i tvivl om, at vi går ind i et spændende år, med masser af muligheder og potentiale.

Tusind tak til alle jer der dukkede op til nytårskuren!