Skal vi redde Danmarks fremtid, kræver det en håndsrækning til fremtidens vækstvirksomheder

Det danske start-up miljø er i disse dage hårdt ramt, fordi de ikke kan gøre brug af store dele af regeringens hjælpepakker. IT-Branchen foreslår derfor tre konkrete initiativer for at sikre, at vi ikke taber næste generation af vækstvirksomheder.

Vi er kendte og anerkendte for vores stærke og innovative start-up miljø, og vi har lagt land til mange succesfulde væksthistorier, som har været med til at gøre Danmark til det, det er i dag.

Vi står dog overfor en tid, hvor mange af fremtidens vækstvirksomheder lider voldsomme tab pga. Coronakrisen, og fordi de ikke kan gøre brug af regeringens hjælpepakker i samme grad som mange andre danske virksomheder.

”Regeringen har igangsat flere gode initiativer for at hjælpe det danske erhvervsliv, og der er ingen tvivl om, at det er den rette vej at gå. Men mange af de virksomheder, som skal skabe fremtidens vækst, bløder uden hjælp. Det danske start-up miljø har derfor akut brug for hjælp,” udtaler Michael Moesgaard Andersen formand for udvalget for iværksætteri, kapital og vækst i IT-Branchen

Hjælper hjælpen de rigtige?

Tre konkrete initiativer skal sikre Danmarks fremtid

IT-Branchen har, i samarbejde med forskellige virksomheder i det danske start-up- og iværksættermiljø, netop iværksat en dialog med danske politikere for at gøre opmærksom på, at vi ikke må glemme fremtidens vækstvirksomheder.

“Vi har brugt den seneste tid på at gå i dialog med forskellige aktører i økosystemet, for at høre hvordan krisen rammer dem, og hvor det helt præcist er at de har brug for hjælp. Og det er netop den feedback vi har fået, som har dannet grundlaget for vores forslag,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. Direktør i IT-Branchen.

Her og nu drejer det sig om tre konkrete forslag, der skal sikre, at vi ikke taber næste generation af vækstvirksomheder:

  1. Fremskyndet udbetaling fra Skattekreditordningen, hvilket på den korte bane øger likviditet til virksomheder, der investerer tungt i udvikling etc.
  2. Etablering af en særlig start-up og scaleup pulje på 500 mio. kr. til understøttelse af næste generation af virksomheder. Puljen skal bringes i spil til hurtigt at sikre kapital til virksomheder ved, at grants fra Innovationsfonden betragtes som ”privat finansiering” i Vækstfonden.
  3. Styrkelse af egenkapitalen i disse konkurstruede virksomheder ved at egenkapitalindskud i en periode gøres afskrivnings- og/eller skattefradragsberettigede.

“Hvis vi ikke også får skabt nogle initiativer, der hjælper det danske start-up miljø, kan det få store konsekvenser for Danmarks fremtid. For det er netop disse typer virksomheder, der skal være med til at skabe den vækst, vi skal leve af i fremtiden,” slutter Michael Moesgaard.

Du kan læse hele brevet til Erhvervsminister Simon Kollerup her.