Mette Kaagaard: ”Vi er bagud, punktum!”

Branchens manglende diversitet er både et demokratisk problem og et samfundsproblem. Så klart lyder det fra Mette Kaagaard, som efter at hun indtrådte i Microsofts topledelse, er blevet bekræftet i, at vi i Danmark er langt bagefter resten af verden. Så hvordan skaber vi den mangfoldighed, der er så efterspurgt?

Som en ud af fire kvinder på en årgang med 200 maskiningeniør-studerende ved adm. direktør i Microsoft Danmark, Mette Kaagaard, hvordan det er at være i undertal. Men hun ved også, hvor værdifuldt det er at have et stærkt fællesskab og allierede, når man netop er en minoritet.

Og kvinder er i den grad stadig en minoritet i den danske it-branche: ”Der kommer ikke flere kvindelige ingeniører, der kommer ikke flere kvindelige ledere, og der er ikke flere kvinder, der har lyst til at tage en teknisk uddannelse af nogen art,” beretter Mette Kaagaard. En konklusion, som IT-Branchens tal afspejler.

Efter at Mette Kaagaard i november blev landechef i Microsoft, og dermed en del af virksomhedens vesteuropæiske ledelsesteam, har hun i endnu højere grad fået øjnene op for, hvor langt bagefter den danske it-branche er, når det kommer til ligestilling. Det gælder også i forhold til de lande, vi ofte sammenligner os selv med, som eksempelvis Frankrig, Italien, Norge og Sverige. Samtidig handler problematikken om langt mere end blot fordelingen af køn, men om diversitet i bredere forstand.

Mød Mette Kaagaard og andre stærke stemmer

Hvilke skridt kan vi tage for at blive mere inkluderende ledere og skabe en forskel for vores arbejdskultur? I smukke omgivelser på SMK – Statens Museum for Kunst kan du torsdag den 25. maj 2023 kl. 15.00 – 18.00 få strategier og input fra blandt andet Mette Kaagaard, Caroline Farberger og andre stærke stemmer på diversitetsagendaen. Eventet er på engelsk, og det er gratis at deltage.

Uden diversitet er vi et fattigere samfund

Det er ingen hemmelighed, at diversitet er en god forretning. Virksomheder med større diversitet har 35 % højere sandsynlighed for at have en bedre bundlinje. Og diverse teams har hele 60 % bedre forretningsresultater end gennemsnittet. Men Mette Kaagaard mener ikke, at vi kun skal øge diversiteten for at gavne virksomhederne. Mere diversitet er en fordel for hele Danmark:

”Hvis man stadig godt vil leve i en velfærdsstat om nogle år, så må man prioritere diversitet. Lige nu går vi glip af en hel masse talent og værdi. Vi bliver et fattigere samfund. Får vi ikke flere it-specialister, så er der jo ikke meget fremtid for Danmark,” konkluderer hun og fortsætter:

Der er også et demokratisk problem i, at vi ikke får afspejlet det danske samfund. Det gælder både de produkter, vi laver, den kommunikation, vi har og den gruppe, der sidder på magten.”

Mangfoldighed er mere end køn

En af de punkter, hvor Danmark handler gevaldigt efter, er fokus på andet end kun køn i diversitetsarbejdet. Et argument, der ofte går igen, er, at det er svært at handle og rekruttere på parametre, man ikke kan måle. Det kan eksempelvis være etnicitet og seksualitet.

Mette Kaagaard mener dog ikke, det er en undskyldning, der holder vand. Det kan godt være, man f.eks. ikke kan rekruttere på baggrund af etnicitet eller seksualitet. Man kan til gengæld sørge for at inkludere de ansatte, der allerede er i virksomheden:

Vi kan ikke nødvendigvis sørge for, at der er mange repræsenteret af en bestemt minoritet. Men vi kan i hvert fald sørge for, at dem, der er, føler sig velkomne og værdsat.”

Det gør Microsoft eksempelvis igennem målrettede communities. De har blandt andet et LGBTQIA+-netværk, et netværk for farvede ansatte og et fællesskab for medarbejdere med handicap.

Alle medarbejdere bliver desuden løbende trænet i at genkende og identificere egne bias. Fokus på egne forudindtagede holdninger er et centralt skridt på vejen mod at skabe en inkluderende kultur.

Vi skal alle være gode allierede – men det er svært

En del af formålet med Microsofts arbejde med biastræning er et styrket ”allyship”. Altså en intern opbakning til minoriteterne i hverdagen.

”Vi udfordrer vores folk på at huske at træde ind og støtte op, når der sker noget, der ikke skal ske,” forklarer Mette Kaagaard. Det kan eksempelvis være utilsigtede racistiske udsagn til et møde eller manglende hensyntagen til folk med handicap til et socialt arrangement.

Ideen om allyship bliver introduceret til alle nye medarbejdere allerede i onboarding-processen. Desværre, fortæller Mette Kaagaard, har det vist sig at være svært, selvom Microsoft Danmark har arbejdet med konceptet i flere år. Det kræver simpelthen mod at træde frem og sige fra på andres vegne:

Det her med, at stille sig op hver gang, der er noget, man synes, skulle have været håndteret på en anden måde, eller der er nogen, der siger noget mikro-aggressivt på et møde – det er svært for mange. Der er helt klart et stykke vej endnu, og det er også en svær dagsorden.”

Flokmentalitet, vaner og ønsket om at passe ind i en eksisterende virksomhedskultur er nogle af de faktorer, der står i vejen. Det er en lang proces at ændre på særligt kulturelle værdier, men det er den eneste vej frem, mener Mette Kaagaard: ”Vi skal støtte hinanden, hvis vi vil være sikre på, at vi får brugt de kompetencer og værdier, som vores medarbejdere har med i forretningen”.

  • Ønsker at deltage på baggrund af en dybfølt interesse for inklusion af forskellige samfundsgrupper på det danske arbejdsmarked – deltager på vegne af Psyko Social Tænketank.

    1. Hej Katja

      Du er meget velkommen til at være med. Du tilmelder dig via linket. Vi vil gerne åbne samtalen op om diversitet og inklusion og have mange forskellige stemmer med.

      Mange hilsner
      Charlotte //IT-Branchen

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *