Optaget af unge på it-uddannelserne falder i år med 5 pct svarende til 392 personer. Faldet kommer efter sidste års rekordoptag, hvor en særlig coronapulje gav mulighed for at oprette ekstra mange it-uddannelsespladser. Set over en årrække er der således tale om en stigende trend i optaget hvor det fra 2017 til 2021 er steget med 13 pct.
”Det er superærgerligt, at vi får et dyk i optaget på it-uddannelserne i år”, siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen og fortsætter. ”Det betyder at der er unge, der går glip af fantastiske jobmuligheder og it-virksomheder, der går glip af talent, der kunne have dækket noget af den uslukkelig tørst efter flere it-specialister.”
Lige nu mangler der 7.500 it-folk og det tal vi stige til 22.000 i 2030, viste en nylig analyse fra IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA.
”Corona har accelereret den digitale omstilling i hele samfundet og nu er det ikke længere kun it-branchen men et samlet arbejdsmarked, der har akut behov for it-folk”, siger Mette Lundberg og tilføjer. ”Derfor er vi nødt til at gøre det større optag på it-uddannelserne permanent og skabe ekstra pladser, både i byerne og udenfor”
Flere unge skal med til it-jobfesten
På arbejdsmarkedet betyder den stigende mangel på it-folk, at der er stor rift om de nyuddannede unge. Tæt ved 44 pct. af alle it-virksomheder har helt måttet opgive at besætte ledige stillinger i 2021, viser IT-Branchens IT-Barometer.
”Der er en sand it-jobfest i gang og den tegner kun til at blive vildere og vildere. Den fest skal vi have flere unge med til”, siger Mette Lundberg og fortsætter. ”Derfor er vi nødt til at bede politikerne om igen at prioritere it-uddannelserne og samtidigt skal vi i fællesskab styrke indsatsen for, at flere unge får lyst til at blive it-professionelle”.
IT-Branchen har sammen med Dansk Erhverv og IDA spillet ud med et forslag om en permanent finansiering af et øget optag på it-uddannelserne.
Manglen på it-folk koster hver eneste dag danske virksomheder omsætning og vækst. 27 pct. af de it-virksomheder, der ikke kan få it-folk nok, må sige nej til ordrer og opgaver. It-branchen omsatte i 2020 for tæt ved 250 mia. kroner og satte med tæt ved 82 mia. kroner rekord i eksport.