De store tech-tendenser afspejles i kommunernes nye strategi – og det er positivt

Digitale forpligtelser til stærkere velfærd. Det er overskriften på kommunernes nye digitaliseringsstrategi 2026-2030, der oplister fem spor for kommunal digitalisering i de kommende år.

De store tech-tendenser afspejles i kommunernes nye strategi – og det er positivt

Det er ikke hver dag, at politisk chefkonsulent, Asbjørn Ammitzbøll Flügge, der er fagansvarlig for offentlig digitalisering i IT-Branchen, har optur over en ny digitaliseringsstrategi.

Det er ikke desto mindre tilfældet, efter han har læst KL og kommunernes nye digitaliseringsstrategi, der har fem klare spor:  

1. Styrk transformation med teknologi og AI. Bedre adgang til AI og digitale løsninger skal give nye muligheder for alle.
Sikre en stærk fælles viden om teknologier og deres effekter.
Sætte initiativer i gang som håndterer barrierer for brug af AI.
– Have fokus på, hvordan vi undgår at ekskludere borgere, når vi udvikler digitale løsninger.

2. Udbred teknologi der løfter velfærden. Teknologi skal frigøre tid og forbedre velfærden. Data skal styrke beslutninger.
Sætte flere kræfter bag udbredelsen af effektfulde teknologiske løsninger, som frigør tid.
Styrke styring og viden om effekter af indsatser gennem et stærkt datagrundlag.
Styrke digitalt overblik over indsatser, for at give borgerne sammenhængende forløb.
– Afsøge hvordan brugen af AI og andet teknologi kan løfte velfærdsopgaverne.

3. Accelerer grøn digital omstilling. Data skal drive klimaindsatsen, energieffektivisering og smart arealforvaltning.
Afsøge, hvordan data og innovative løsninger kan bruges til at leve op til grønne omstillingskrav.
Digitalt understøtte kommunernes styring af egne bygninger.
– Forbedre mulighederne for at bruge data til klimatilpasning.

4. Skab moderne administration og service. Digitalisering skal lette administrationen, styrke økonomistyring og give borgere bedre service.
Understøtte mulighederne for øget automatisering med digitale løsninger.
Sætte fokus på, hvordan digitale løsninger kan lette servicen for borgerne og service i interne funktioner.
– Skabe mere fællesskab om it-drift for at styrke sikkerheden.

5. Øg digital sikkerhed og sammenhæng. Det skal være lettere at være en digital kommune og styrk fundamentet for sammenhæng og sikkerhed.
Gøre det nemmere at genbruge infrastruktur og rammearkitektur.
Arbejde for stærkere it-sikkerhed og cyberforsvar gennem fælles viden og fællesskaber.
– Samarbejde om tolkning og tilgang til EU-regler.

”Det er virkelig positivt, at KL og kommunerne så eksplicit vil prioritere skallering og spredning af gode løsninger. Samtidigt er der f.eks. fokus på at styrke datakvaliteten og identificere de juridiske udfordringer, for at kunne lykkes med AI. Det viser, at kommunerne har lært af AI-signaturprojekterne,” siger Asbjørn Ammitzbøll Flügge og fortsætter:

”Kommunerne er velfærdsmotoren i Danmark, og strategien understreger, at digitalisering er og i højere grad vil blive en del af danskernes velfærd. Samtidig sætter strategien en tyk streg under, at kommunerne skal have stor opmærksomhed på, at en digital kommune ikke må blive en kommune, der udstøder de mennesker, der har udfordringer med digitale teknologier.”

Strategi med globalt udsyn

Strategien har ikke kun et nationalt fokus på at rydde bureaukrati af vejen eller styrke den kommunale velfærd.

Den peger med sporet ”Øg digital sikkerhed og sammenhæng” på større geopolitiske tendenser, og fokuserer bl.a. på at styrke cybersikkerheden og kommunernes digitale suverænitet. Bl.a. er kommunerne nu omfattet af NIS2-direktivet, som er noget IT-Branchen sammen med kommunerne, længe har kæmpet for.

”At strategien så eksplicit kobler en relativt ny opmærksomhed på digital suverænitet med langvarige fokusområder som styrkelse af den offentlige infrastruktur, den fælleskommunale rammearkitektur og standarder, synes jeg viser, at kommunerne har erkendt, at her har de også en opgave,” pointerer Asbjørn Ammitzbøll Flügge og afslutter:

“En ting er at lave en god strategi. Noget andet er, om der følger handling – og finansiering med. Ud fra strategien står der ikke noget om finansiering, men det må forventes at komme i de kommende økonomiaftaler mellem regeringen og kommunerne. Og så ser jeg frem til at følge realiseringen af strategiens spor.”

Hvis du vil vide mere

Forsidebillede af publikationen fra KL

Her kan du læse kommunernes digitaliseringsstrategi 2026-2030 ”Digitale forpligtelser til stærkere velfærd”.

IT-Branchens Policy Board for offentlig digitalisering arbejder for at fastholde Danmarks styrkeposition inden for offentlig digitalisering, så ambitionerne ikke slækkes.

Hvis du vil vide mere om arbejdet eller være med i policy boardet kan du kontakte chefkonsulent Asbjørn William Ammitzbøll Flügge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *