It-virksomhederne rammes nu også af krisen, der er udløst af corona-pandemien. Det viser Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse nr. 2, efter corona-krisen også ramte Danmark.
”It- og telebranchen har været tilbageholdende med at opsige medarbejdere i forhold til andre brancher. Men vi ser desværre ind i en virkelighed, hvor 12 pct. af it- og televirksomhederne forventer at opsige medarbejdere i løbet af de næste 14 dage. Det er en højere andel, end i de øvrige brancher i undersøgelse”, siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
”Det giver kuldegysninger, når vi ser virksomhedernes forventningerne til de næste 14 dage, ” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Hjælpepakker er ikke nok
Regeringen har i samarbejde med arbejdsmarkedets parter på kort tid søsat en række hjælpepakke, der bl.a. hjælper med kompensation af lønudgifter op til 23.000 kr. for virksomheder, der er hårdt ramt af nedgang i omsætningen.
”Selv om hjælpepakkerne er et gode tiltag, er der er klart behov for at tilpasse dem til it- og telebranchens situation. Hele 39 pct. af it- og televirksomhederne siger, at de nuværende tiltag og hjælpepakker ikke er nok til, at de kan klare sig igennem corona-krisen”, siger Mette Lundberg.
”It- og telebranchen beskæftiger mange relativt højtlønnede specialister. Med loftet i kompensationsordningen er det kun en lille del af lønudgifterne, der kan blive dækket. I den situation er der desværre vanskeligt at finde en farbar vej uden om opsigelser for de hårdest ramte virksomheder,” siger Poul Noer.
Ved den seneste opgørelse var der i it-branchen 4.327 virksomheder. De omsatte for 233 mia. kr. i 2018 og eksporterede for 69 mia. kr. Antal fastansatte er opgjort til 91.700, og branchen bidrager samlet med 34,3 mia. kr. i skat.
Se Dansk Erhvervs undersøgelse af de økonomiske konsekvenser af corona-pandemien.
Hvis du vil vide mere
IT-Branchen har samlet en række artikler, rådgivning og Q&As vedr. coronaeffekten på it-virksomheder.