Nye skatteregler kan true danske it-iværksættere

Muligheden for at straksafskrive udgifterne til softwareudvikling forsvinder 1. januar 2025, og det kan blive et stort problem for mange danske it-iværksættere.

Nye skatteregler kan true danske it-iværksættere

Med virkning fra den 1. januar 2025 træder nye skatteregler i kraft, som desværre kan få alvorlige konsekvenser for danske IT-iværksættere og mindre tech-virksomheder.

De nye regler betyder, at udgifter til softwareudvikling ikke længere kan straksafskrives, men i stedet skal afskrives med 25% om året.

Nye skatteregler presser danske it-virksomheder

Tidligere kunne virksomheder trække hele udgiften til softwareudvikling fra i skat i det år, udgiften blev afholdt. Det gav en skattebesparelse på 22%, hvilket var en stor hjælp for mange mindre it- virksomheder og startups, der ofte udfordret på at finansieret deres udvikling.

”Med de nye regler vil virksomhederne nu skulle betale selskabsskat af deres udviklingsomkostninger, hvilket kan reducere deres likviditet betydeligt. Potentielt kan regelændringer sende mange danske IT-virksomheder mod konkurs,” udtaler Tim Krarup Nielsen advokat og partner i DAHL Advokatpartnerselskab.

Mange små tech-virksomheder og startups, der endnu ikke har en indtægtskilde fra et færdigudviklet produkt, vil blive hårdt ramt. De vil ikke kunne afskrive deres udviklingsomkostninger, før softwaren er klar til markedet, hvilket kan tage flere år.

Dette kan svække deres udviklingskraft og gøre dem mindre konkurrencedygtige.

Du skal forholde dig til de nye skatteregler

Det er derfor vigtigt at være opmærksomme på de ændringer, der træder i kraft ved årsskiftet.

Virksomhederne skal nu konkret vurdere, hvornår nogle udgifter fradrages som almindelige driftsomkostninger, eller om de skal aktiveres og afskrives som driftsmidler. Dette gælder også virksomhedens egne lønomkostninger.

”Det kan være rigtigt svært for mange virksomheder at finde ud af, hvor grænserne for det ene eller det andet er, og hvad der derfor bedst kan betale sig i forhold til afskrivninger. Så det er vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i reglerne eller søger professionel rådgivning omkring dette,” siger Tim Krarup Nielsen.

Han fortæller derudover, at også i reglerne om fradrag for udgifter til forskning og udvikling ændres. Det er på baggrund fa disse regler, at virksomheder under særlige betingelser kan få et forhøjet fradrag og tillige få udbetalt fradrag.

Dog består denne ændring kun i beløbsmæssige reguleringer, og der er stadig ikke taget stilling til, om det er et krav for at anvende reglerne, at udgifterne er anvendt til udvikling af et produkt med ”nyhedsværdi”. Det må derfor også fremadrettet afklares i praksis.

Som medlem af IT-Branchen har du gratis telefonisk juridisk rådgivning, som du skal huske at benytte dig af.

Har du brug for rådgivning om, hvordan du som it-iværksætter eller mindre tech-virksomhed skal navigere på området, kan du kontakte DAHL Legal Desk på 88 91 91 00 eller shield@dahllaw.dk – eller tage direkte kontakt med deres specialister Simon Clark og Tim Krarup Nielsen som er klar til at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *