Den digitale taskforce spillede en helt central rolle tilbage i 00’erne, hvor de med bl.a. Digital Post, NemID og digital selvbetjening orkestrerede en omfattende digitale revolution af den offentlige administration.
”Den digitale taskforce, og det setup der var omkring den offentlige digitalisering i 00’erne og frem, fortjener at blive fremhævet. For den historiske indsats der placerede Danmark som en global leder inden for offentlig digitalisering, er en position, vi stadig holder den dag i dag,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
En digital succes vi kan lære af
At det kunne lykkes at gennemføre så omfattende en digitalisering skyldtes flere faktorer.
En af de væsentlige årsager til deres succes var de rammer, som taskforcen havde med central styring, fælles offentlig finansiering og en bred offentlig forankring til at modstå tværgående problematikker om, hvem der sår og høster de digitale gevinster.
Derudover ramte de ind i en teknologisk skælsættende tid, hvor nye digitale værktøjer muliggjorde helt nye tilgange og løsninger til offentlig administration. Og så var de drevet af et højt ambitionsniveau og en pionerånd, der gjorde, at man turde gøre op med forsigtighedskulturen i den offentlige sektor.
IT-Branchen havde samlet den gamle digitale taskforce, samt en række andre centrale aktører omkring den offentlige digitalisering, for at drøfte, hvordan vi kan gentage succesen fra 00’erne.
”Med en markant teknologisk udvikling indenfor bl.a. AI, og en offentlig sektor der i den grad har brug for nye værktøjer til at modgå manglen på arbejdskraft og til at understøtte den grønne omstilling, synes tiden at være inde til Danmarks næste store digitale kvantespring,” siger Natasha Friis Saxberg.
Diskussion om Danmarks næste digitale milepæle
På mødet var der masser af skarpe indspark og vilde ideer til, hvad der skal være de næste milepæle for Danmarks digitalisering.
Både fra de tidligere taskforce-folk, der også i dag sidder i helt centrale positioner, men også fra den håndfuld af andre centrale aktører, som vi havde inviteret ind i dialogen.
Det handlede blandt andet om, hvordan vi:
- Sikrer de rette styringsmæssige og økonomiske rammer omkring den offentlige digitalisering
- Fremmer anvendelsen af AI på en etisk og effektiv måde, herunder hvordan vi sikrer fælles tilgang til risiko og compliance
- Skaber en tilstrækkelig innovationskultur og risikovillighed i den offentlige digitalisering
- Sikrer bred politisk og folkelig opbakning til den digitale indsats og en positiv fortælling om digitaliseringens gevinster
”Det var i det hele taget en dag, der viste, at energien og lysten til at drive Danmarks digitalisering til nye højder langt fra er forsvundet, og at der fortsat drømmes stort, når det handler om offentlig digitalisering,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
De ideer og visioner, der kom på mødet, vil IT-Branchen nu arbejde videre med og spille ind i arbejdet med Danmarks offentlige digitalisering.
For i IT-Branchen tror, vi at tiden igen er inde til at gøre Danmark til en global frontløber indenfor offentlig digitalisering.