Danmarks digitale styrker og svagheder kortlagt

Regeringen har netop offentliggjort deres Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst, der giver en oversigt over Danmarks digitale styrker og svagheder samt dertilhørende planlagte initiativer fra regeringens side.

Danmarks digitale styrker og svagheder kortlagt

Den digitale omstilling er over os – og det er der gode grunde til at være begejstret over. For digitalisering er med til at gøre Danmark klar til fremtiden. Sådan starter regeringens Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst, der skal være med til at sætter en tyk streg under, at Danmark er det mest digitale land i Europa.

En styrkeposition der skal være med til at fremtidssikre dansk økonomi og velfærd.

Det er dog ikke en styrkeposition vi automatisk har for tid og evighed, og derfor nedsatte regeringen et digitaliseringspartnerskab, som i oktober 2021 leverede 46 konkrete anbefalinger til de næste digitale skridt i Danmark.

Med Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst, forsøger regeringen give et overblik over, hvor Danmarks digitale styrker og svagheder er, samt status på de forskellige brede digitale initiativer.

Danmark halter foran

Redegørelsen slår fast, at Danmark flere gange er kåret som det mest digitale land i Europa, men at vi samtidig er ved at tabe fart i forhold til andre lande, der i den grad investerer i it og teknologi.

Danmark var et af de første lande, der opbyggede et databaseret og digitalt offentligt fundament, og det kan vi med rette være stolte af. For det har skabt velstand, vækst og givet os en konkurrencefordel, som vi i dag nyder godt af globalt.

”Vi har desværre tabt pusten. Alle lande investerer massivt i teknologi, og vi forbliver ikke førende, hvis ikke vi skruer op for ambitionsniveauet. Der er derfor ikke behov for flere hensigtserklæringer, men for en ambitiøs strategi og konkrete planer for, hvordan vi kommer i mål med Danmarks digitale transformation,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Samtidig rangerer vi paradoksalt nok kun på en 32. plads på de internationale ranglister, når det kommer til cybersikkerhed – lige bag Kasakhstan.

”Vi har med årene skabt en digital buffet med nogle af verdens bedste it-løsninger, som vi som både borgere og i erhvervslivet nyder godt af. Men vi har glemt cybersikkerheden undervejs, hvilket potentielt gør os til et rent tag-selv-bord for de it-kriminelle,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

SMV’erne er begyndt at se lyset

SMV’er i Danmark er førende i Europa i brugen af digitale salgskanaler og flere har under coronaen fået digitaliseret store dele af deres forretning.

Bl.a. har mere end 3.500 virksomheder har fået hjælp til digitalisering gennem SMV:Digital. 85% af de virksomheder, der har fået støtte til at digitalisere deres forretning, kan allerede et år efter mærke, at det har øget deres omsætning.

”Mange blev under coronaen tvunget til at digitalisere deres forretning, da de fra den ene dag til den anden ikke længere kunne få fysisk kontakt til kunder, leverandører og medarbejdere. Og det har været en positiv oplevelse for mange, da de både har oplevet øget omsætning og produktivitet, som også har ført til flere medarbejdere og gladere medarbejdere.”

Kompetencemanglen er det største uløste problem

Den omfattende digitalisering i erhvervslivet har dog oplevet én stor udfordring: Der mangler it-kompetencer. Således har 60% af danske virksomheder, som ønsker at rekruttere it-specialister, oplevet vanskeligheder.

”Selvom alle brancher skriger efter it-kompetencer, løser regeringens digitaliseringsstrategi ikke problemet med manglende it-specialister. Der er slet ikke sat penge af til at afhjælpe kompetenceudfordringen, hvilket risikerer at sætte hele væksten i erhvervslivet og i samfundet på hold,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

84,5% af de danske it-virksomheder ser manglen på de rette it-kompetencer som den største barriere for vækst. Og 42,4% måtte sige nej til ordrer/opgaver, mens 44,7% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne besætte stillinger.

”Der er behov for en massiv indsats på både kort og lang sigt, hvis det her skal løses. Og det skal løses, hvis vi vil beholde vores velfærd og sikre fortsat vækst i erhvervslivet,” slutter Natasha Friis Saxberg.

IT-Branchen peger på, at der er brug for flere pladser på it-uddannelserne, at man gør Teknologiforståelse til et fast fag i folkeskolen, og at man videreuddanner den eksisterende arbejdsstyrke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *