”Vi har brug for at vende diskussionen, så den ikke blot handler om, hvad vi kan med AI, men handler om, hvad vi som samfund vil med AI.”
Det var en af de væsentlige pointer, som digitaliseringsminister, Marie Bjerre, slog fast under den netop afsluttede høring på Christiansborg.
Med overskriften ”Potentialet af AI i dansk erhvervsliv og håndteringen af de etiske dilemmaer, der følger med” havde Folketingets Erhvervsudvalg og Udvalget for Digitalisering og It inviteret IT-Branchen og en række andre eksperter og virksomheder ind til debat om brugen af kunstig intelligens.
Det kom der en åben og meget spændende debat ud af.
Vi skal passe på med at være Forsigtig-Per
Deltagerne var meget enige om, at potentialet ved at bruge AI er enormt. Bl.a. viser en ny analyse, at vi kan vækste Danmarks BNP med 200-250 mia. kr., hvis vi implementerer og bruger kunstig intelligens bredt i samfundet.
Sammenligner man Danmark med andre lande, synes vi da på papiret også at være et af de bedst forberedte lande til at høste gevinsterne ved kunstig intelligens. Det skyldes i høj grad, at Danmark har en veludviklet digital infrastruktur og et fleksibelt arbejdsmarked.
Kigger man til gengæld på, hvor meget de forskellige lande investerer i AI, ser det ikke godt ud for Danmark. USA og Kina er ikke overraskende dem, der investerer mest i kunstig intelligens globalt. Men ud af EU’s 27 lande ligger Danmark helt nede på 21. pladsen. Lang efter det europæiske gennemsnit.
Der var også overvejende bred enighed om, at hastigheden er afgørende, hvis vi skal kunne gribe mulighederne. For der er ingen tvivl om, at hvis vi er for langsomme i Danmark, bliver løsningerne bare udviklet andre steder i verden, hvor man måske har andre værdier end os.
Debatten skal have det rette fokus
Vi har brug for at sætte en ambitiøs plan for Danmark og ændre diskussionen fra, hvad AI kan som værktøj og til, hvilke løsninger vi ønsker at kunstig intelligens skal bidrage til i det danske samfund.
”Vi skal spørge os selv: Hvor i vores samfund stiller teknologien os bedre, end hvis vi ikke havde den? Hvad koster det Danmark ikke at implementere nye teknologier? Og så skal vi sørge for, at vi ikke sætter unødvendige stopklodser op for udviklingen,” understregede Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen til høringen.
Èn af IT-Branchens hovedpointer er, at vi skal være mere proaktive i forhold til AI og skubbe på en acceleration af brugen af AI, både når det kommer til virksomheder og den offentlige sektor. For eksempel ved at indføre AI positiv lovgivning som katalysator for Danmark som førende AI nation.
Samtidig skal vi implementere meget mere AI-teknologi, der virker og er veldokumenteret. Vi mister alt for meget hastighed ved, at alle skal opfinde deres egne AI-løsninger til ensartede udfordringer på tværs af Danmark.
Under høringen lagde IT-Branchen også vægt på, at vi ikke når i mål med vores AI-ambitioner, hvis ikke vi begynder at prioritere uddannelse og it-kompetencer langt højere end i dag.
Erhvervslivet skriger på it-arbejdskraft, og et fokus bliver at finde løsninger til, hvordan vi alle skal tilegne os nye kompetencer gennem hele livet. Ung som gammel. I spørgerunden med de politiske ordførere var der et ønske om at få løftet debatten op på et højere niveau i tråd med IT-Branchens anbefalinger, så vi ikke hver gang starter alle diskussioner om AI med laveste fællesnævner.
Generelt var høringen kendetegnet af nysgerrig og nuanceret debat, ligesom der var en god bredde af spørgsmål fra de mange fremmødte politikere til mulighederne og bekymringer i forhold til AI.
Ud over IT-Branchen, deltog bl.a. følgende repræsentanter og politikere i høring: Mette Kaagaard fra Microsoft, Hans-Petter Dalen fra IBM, Thor Hvidbak fra Deloitte samt repræsentanter fra KL, SDU, Dataetisk Råd samt en lang række politikere og ordfører, herunder Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), Lisbeth Bech-Nielsen (SF), Hans Andersen (V), Jeppe Søe (M), Stinus Lindgreen (RV), Lars-Christian Brask (LA), Louise S. Elholm (V), Peter Husted (S), Christoffer Melson (V), Kim Edberg Andersen (DD), Birgitte Vind (S) og Mike Villa Fonseca (løsgænger).