Andelen af danskere med minimum 100 Mbit/s forbindelser er steget med 45,8 % på bare et halvt år, og samtidig er den mobile datatrafik på bare fem år steget næsten eksponentielt.
Det viser seneste tal fra Energistyrelsens Telestatistik.
En udvikling der ikke er uden udfordringer.
”Danskernes nærmest umættelige behov for høje hastigheder og mere data stiller store krav til den fremtidige teleinfrastruktur i Danmark. Skal vi kunne følge med efterspørgslen, er der behov for, at der fortsat investeres markant i sektoren i de næste mange år. Ellers ender vi med at ramme kapacitetsmuren,” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Hurtigt og stabilt bredbånd er hele grundlaget for den digitale udvikling i Danmark, og de nye digitale services der driver efterspørgslen på bredbånd.
Men med de faldende priser og stigende hastigheder som den effektive konkurrence på markedet har presset igennem, bliver det sværere og sværere at tjene penge på at udbyde den rå bredbåndskapacitet – endsige at finde midler til at investere i den digitale infrastruktur.
Det er derfor vigtigt, at man fra politisk side lægger sig i selen for at gøre det mere attraktivt at investere i teleinfrastrukturen ligesom man bør geninvestere de penge, man får ind fra frekvensauktionerne i sektoren.
5G er ikke nødvendigvis svaret
Selvom man ofte hører om 5G som en ny teknologi, der kan give endnu højere mobilhastigheder, så er det ikke den teknologi, der skal mætte danskernes appetit på store datamængder, da teknologien primært retter sig mod andre typer dataservices.
”5G er ikke den hellige gral, når man taler om at skrue op for hastigheden på vores mobiltelefoner. Det er en teknologi, der er oplagt til f.eks. selvkørende biler og IoT-enheder, men ikke som et generel hastighedsboost til den enkelte dansker. Til gengæld har den stort potentiale i forhold til at automatisere og digitalisere danske virksomheder og arbejdspladser – og her trænger vi til at komme i gang,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Det bør bl.a. være nemmere og billigere at stille master og udstyr op, hvis man vil have udbredt 5G, da disse master skal stå meget tættere.
Med teleforliget har regeringen lagt op til, at der skal udvikles en handlingsplan for 5G. IT-Branchen og Dansk Erhverv mener, at det haster fordi Danmark sakker bagud i forhold til andre lande med 5G.