I et markedslandskab, der hurtigt forandrer sig i forhold til teknologiske trends, efterspørgsel og ikke mindst den internationale konkurrence, er det for mange it-virksomheder nødvendigt løbende at skaffe kapital, så de kan gribe markedsmulighederne her og nu.
Vejen til kapital kan dog være snørklet, og alt for ofte oplever it-virksomheder og iværksættere, at de får nej til lån, da de ikke kan stille med de ønskede fysiske garantier i forhold til ejerskab af bygninger eller produktionsapparat, som bankerne typisk efterspørger.
Også business angels og kapitalvirksomheder kan være en udfordring, da de ofte kræver enten medejerskab og kontrol over strategien i den pågældende it-virksomhed, hvis de skal investere i en.
Mange bække små
Det kan derfor være en ide at kigge på muligheden for at benytte sig at crowdlending, der efter princippet om mange bække små, går ud på, at en virksomhed låner fra en gruppe af personer gennem en online platform.
Modellerne er forskellige lige fra ’Donations og Reward Crowdfunding’ til former, hvor man afgiver aktier, eller hvor andre ganske enkelt låner deres penge ud og får dem tilbage over tid med en aftalt forrentning.
”80% af vores kunder har typisk været i banken, men har fået nej. Så vi er nok go-to-stedet, når banken ikke vil være med, fordi vi er villig til at tage en lidt større risiko, men også fordi vi ofte er bedre til at forstå potentialet i ens forretning og vækstplaner,” siger Andreas Helgason Rex, CMO & Partner i Lendino.
Lendino er en af de crowdlendingplatforme, der findes på markedet. De har pt. formidlet lån for over 100 mio. kr. fra over 1.800 långivere, og de oplever en stigende interesse blandt virksomheder for at rejse kapital via crowdlending, fordi disse platforme ofte har et større manøvrerum end bankerne og samtidig har en kort behandlingstid.
Sådan kommer du i gang med crowdlending
Overvejer du at rejse kapital via crowdlending, så er der en række ting, som du skal have klar inden.
Først og fremmest skal man finde den rette platform at søge lån hos. Her er det vigtigt, at man undersøger de forskellige udbydere, så man sikre, at platformen har en god og helst lang udlånshistorik, at de har en god økonomi og at deres priser er transparente.
Når man så har valgt sin platform, skal man sende en ansøgning for at få godkendt sit lån.
Erfaringerne fra Lendino er, at man skal have godt styr på sin dokumentation, inden man ansøger, da man ikke bare skal kunne fremvise årsregnskaber, men ved større lån også skal have styr på de fremadrettede budgetter.
”Vores långivere kigger ikke bare på regnskabstallene, men lægger også stor vægt på, at lånet hænger sammen med ens vækstplaner. Så det skal man kunne forklare, så långiverne forstår, hvad pengene skal gå til,” udtaler Andreas Helgason Rex.
Læs mere om, hvordan du kan søge kapital.