Der findes mange myter om at ansætte folk med fysisk handicap. Faktisk viser forskning, at villigheden til at ansætte falder fra 75% til 25% i det øjeblik en ansøger nævner, at personen sidder i en kørestol.
Det er en stor udfordring. Ikke blot for dem, der har et fysisk handicap, men også for os som branche, da vi i den grad mangler arbejdskraft.
”Der ligger en lang række usikkerheder og fordomme omkring det at ansætte en med et fysisk handicap, hvilket er helt naturligt. For mange har aldrig mødt en person med handicap, og derfor ved man ikke, hvad det går ud på, eller hvordan det vil påvirke dagligdagen på arbejdet,” fortæller Marie Laursen.
Hun er sammen med sin medstuderende, Julie Sønderskov Weber, er ved at skrive deres afsluttende bacheloropgave på DMJX, hvor de netop vil have fokus på, hvordan man kan komme den udfordring til livs.
Der er brug for din hjælp
Marie og Julie vil i forbindelse med deres bachelor gerne i kontakt med en række personer, der arbejder i it-branchen for at få en bedre indsigt i, hvad virksomhedernes tanker er på området, og hvilke eventuelle bekymringer man kan have ved at ansætte folk med et fysisk handicap.
Har du tid og lyst til en kort samtale med de to studerende, må du meget gerne skrive til marie.laursen@hotmail.com eller ringe til hende på 20 93 11 55.
De vil rigtigt gerne tale med både virksomheder, der gør noget aktivt inde for dette område, men bestemt også med virksomheder, der ikke er aktive eller som måske er usikre på, hvad det kan betyde at ansætte en med et fysisk handicap.
Så uanset hvor meget eller lidt holdning du har til området, er du interessant at snakke med 😊
It-branchen er et naturligt valg
De to studerende har i deres opgave valg at fokusere på it-branchen, da det først og fremmest er en branche, der har en stor mangel på arbejdskraft.
Men også fordi det er en branche, hvor arbejdsopgaverne oftest kan varetages af alle – uanset om man lever med et handicap eller ej.
IT-Branchen har ikke noget med selve bacheloropgaven at gøre, men vil gerne støtte opgaver, der kan være med til at øge diversiteten i branchen. Derfor sender vi nu en opfordring til at kontakte Marie og Julie videre til vores medlemmer.