Hvordan rekrutteres flere unge til tech-branchen?

Kønsdiversitet, inklusion og lige muligheder bør være en selvfølge på arbejdspladsen, mener den nye generation. Men det er samtidig langt fra virkelighedens billede, hvis man spørger de unge. Hvordan får man flere unge profiler, og hvordan rekrutterer man mangfoldigt til tech-branchen?

Fremtidens arbejdsstyrke har nye forventninger til deres arbejdsliv. De unge medarbejdere møder ikke længere bare ind kl. 8 om morgenen og går hjem kl. 16. De forventer mere af deres arbejdergiver, arbejdspladsens værdier og den mening, deres arbejde giver deres personlige liv.

I det nyeste afsnit af Podcasten Business Review Diversitet dykker vært Søren Vejby ned i de krav den unge generation stiller til arbejdsgiverne og i, hvordan vi rekrutterer en mangfoldig skare af medarbejdere til it-branchen.

Med i studiet har vi Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen og Ib Sørensen, partner & practical lead i Compass Human Resources Group. Ib Sørensen er en erfaren headhunter, som er ekspert i at finde digitale profiler.

Hvilke krav er det, de unge stiller til diversitet?

Et skift, som både Mette Lundberg og Ib Sørensen har oplevet er, at de unge kommer med helt nye krav til deres ansættelser:

”Jeg tror, de unge har en stor forventning om at komme til en arbejdsplads, som er rummelig og inkluderende, og hvor der er plads til dem som hele mennesker,” indleder Mette Lundberg og fortsætter: ”Og der stiller de unge i dag nok nogle andre krav, end vi andre gjorde, da vi startede for mange år siden”.

Tidligere har diversitetssnakken centeret sig om ligestilling mellem kønnene. Men de unges forventninger rækker i dag ud over den problemstilling, fortæller Ib Sørensen:

Det er den brede diversitet, og ikke bare kønsdiversiteten, men at der er plads til alle. Og nu tænker jeg ikke bare på minoritetsgrupper, men også forskellige profiltyper osv.”

På arbejdspladsen skal der være plads til et være et helt menneske med mange kvaliteter, også de mere personlige kvaliteter. Det kan eksempelvis være, at man har en kreativ side eller en musikalsk side.

Samtidig holder de unge ikke på deres holdninger, men insisterer på at sige fra og sætte grænser:

”Vi oplever, at de unge, der kommer ind i virksomhederne, er meget mere vokale omkring, hvordan de gerne vil have det, og hvordan de ikke vil have det, hvad de synes, der er i orden, og ikke er i orden,” fortæller Mette Lundberg.

Og de unges opråb er reelt med at til skabe en forandring i virksomhederne, forklarer Ib Sørensen: ”Jeg kan se, hvordan de unge mennesker i virkeligheden er med til at ændre adfærden i forhold til nogle ting, som min generation måske har været vant til at sige og gøre. I virkeligheden er de i gang med at opdrage den ældre generation til, hvordan tingene skal være. Og det går stærkt.”

Hvordan skaber vi den mangfoldighed, de unge efterspørger?

En ting er at de unge råber på en mere mangfoldig arbejdsplads, men noget helt andet er at skabe den, som virksomhed i en branche, der i alarmerende grad er ramt af mangel på arbejdskraft. Det er svært nok at skaffe bare en enkelt it-medarbejder for ikke at tale om et helt mangfoldigt team.

Hvis man spørger både Mette Lundberg og Ib Sørensen er vi derfor nødt til at sætte ind tidligt, gerne allerede i folkeskolen, hvis vi i fremtiden skal have skabt mangfoldighed blandt kandidaterne fra it-uddannelserne. Og kræver en ændring i it-områdets ry:

”Jeg ser stadigvæk, at det er et nørdet fag” fortæller Ib Sørensen, ”Piger ser det som noget hardcore kodning: At man skal sidde og kode og lukke sig ind i sin egen lille skal”.

Men det handler ikke blot om, at vi skal være bedre til at sælge de bløde it-uddannelser til pigerne.

”Det handler om, at når piger vælger uddannelsesvej, så er de optaget af formålet – hvad er for en værdi, de skal skabe af det job eller den uddannelse, de vælger,” uddyber Mette Lundberg og afslutter:

Vi mangler at få foldet ud, hvad det for en kæmpe forandringskraft, digitalisering er, og hvor afgørende den er for, at vi får løst nogle af de store samfundsudfordringer, vi står med”.

Om podcasten

Business Review DIVERSITET er en podcast, der sætter fokus på, hvordan vi kan skabe mere diversitet i erhvervslivet.

I hvert afsnit taler vi med udvalgte gæster om emner, der spænder bredt lige fra alder, køn, rekruttering, neurodivergens og de unges krav til diversitet på arbejdspladsen, til mænd på barrikaderne og pink washing. Podcasten er produceret af Partnermedier og BusinessReview.dk i samarbejde med IT-Branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *