Ifølge EU bør der i 2030 være 20 millioner it-specialister i Europa for at kunne følge med efterspørgslen efter digitale kompetencer på arbejdsmarkedet. Mere end en fordobling på blot otte år i forhold til det nuværende antal i EU, som er på 8,9 millioner.
Skal Danmark følge EU’s forudsigelser, skal vi i 2030 have 200.000 flere it-specialister end de ca. 160.000, der er beskæftiget i Danmark i dag.
”Det helt store spørgsmål er, hvordan vi skal trylle de 200.000 ekstra it-specialister frem på blot otte år. Det er en kæmpe udfordring, som vil kræve en massiv politisk indsats, hvis vi ikke skal falde bagud i forhold til resten af Europa på den digitale front,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør for IT-Branchen.
Danmark halter allerede bagud
Siden 2010 er antallet af it-specialister i Danmark steget med 27,4%. Til sammenligning er udviklingen med at skaffe it-specialister i både Sverige (41,1%) og Finland (33,9%), men også i EU (31,9%) generelt gået hurtigere.
Dermed ligger andelen af it-specialister på det danske arbejdsmarked på 5,6%, hvilket er noget under Sverige (8,0%), og samtidig med en lavere vækst i antallet af nye it-specialister end resten af EU.
”Det er stærkt bekymrende, at vi mangler de digitale håndværkere, der skal bygge og sikre vores fremtidige samfund. Hvis vi ikke får løst den udfordring, risikerer vi lavere vækst, beskæftigelse og velfærd i forhold til resten af Europa,” siger Natasha Friis Saxberg.
ITWatch skriver: “Nye EU-tal forudser dansk udfordring: “Hvordan skal vi trylle 200.000 it-specialister frem?“
Jeg er lidt ærgerlig over min egen brancheforening. Der er ikke noget “hovsa” over situationen – vi har diskuteret det i minimum de sidste 20 år.
Jeg mangler, at vi stopper med blot at konstatere at der er et problem og i stedet bidrage til løsninger for at løse det.
Der er grundlæggende 4 løsninger;
1. Uddanne flere
2. Omskole folk
3. Relocate udlændinge til Danmark
4. Arbejde med forskellige setup placeret i udlandet.
• Uddannelse tager tid og der er på ingen måder indikationer af at der er den fornødne interesse fra unge mennesker i det omfang der er behov for.
• Omskoling er fint, men kommer aldrig til at løse problemet, da der er tale om alt for få personer.
• Relocation er afgjort en mulighed, men har to indlagte udfordring, dels i form af den politiske villighed til dette og dels fordi det blot yderligere fordyrer produktionsomkostningerne for danske virksomheder. (disclamer: min egen virksomhed arbejder med denne service)
• Anvendelsen af udviklingsressourcer placeret i udlandet er en oplagt mulighed og kan typisk fylde behovet indenfor få måneder. (disclamer: min egen virksomhed arbejder med denne service)
Lad os som brancheforening komme med løsninger frem for blot at konstatere. Der er løsninger, også løsninger der ikke blot kaster kunderne i armene på IT Offshore/Nearshore leverandører.
Den gode nyhed er, at jeg personligt tror at de 200.000 i 2030 er stærkt overdrevet. Personligt tror jeg det ligger i niveauet 20-25.000 personer, men det tager også ca 10 år at uddanne med det tempo vi har i dag.
Kære Hans Henrik,
Ærgerligt hvis du bliver skuffet over os pga. den lidt kække “hovsa” overskrift. For manglen på it-specialister er på ingen måde en overraskende eller en ny agenda hos os.
Faktiske er det nok den agenda, vi gennem årene har brugt allerflest ressourcer på. Hvilket er passende, for det er den allerstørste bekymring hos vores medlemmer.
Og jeg er da ked af, hvis den indsats er gået helt under din radar. Så må vi skrue op for kommunikationen 🙂
Som jeg også lige har kommenteret på Linkedin, så er det jo på ingen måder nyt, at vi mangler it-specialister. Det har jeg og IT-Branchen skrevet og talt om et utal af gange og arbejdet målrettet med i gennem mange mange år.
Men det nye tal er alligevel tankevækkende. Tidligere har vi talt om 20.000, nu siger EU 200.000 ekstra om bare 8 år!!
Så hvad gør vi ved det? I IT-Branchen kæmper vi for:
Hej Mette
Jeg er helt på det rene med at vi har “talt” om dette problem i de sidste 20 år. Vi har talt om de samme løsninger i de sidste 20 år, men vi har ikke “løst” problemet. Derfor ville det måske være relevant at diskutere om der måske er andre løsninger på problemet, end dem vi med stor sikkerhed nu ved ikke virker.
Tak for spændende læsning! Har I en mere præcis kilde til disse her tal:
“Siden 2010 er antallet af it-specialister i Danmark steget med 27,4%. Til sammenligning er udviklingen med at skaffe it-specialister i både Sverige (41,1%) og Finland (33,9%), men også i EU (31,9%) generelt gået hurtigere.”
Kære Elisabeth
Dejligt at høre at du finder analysen spændende. Tallene er ITB’s beregninger på baggrund af tal fra Eurostat:
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ISOC_SKS_ITSPT__custom_4636259/default/table
Venlig hilsen
Tina