Freelancere og konsulenter har været brugt i flere hundrede år. Dengang kaldte man dem måske daglejere eller arbejdsmænd, men princippet var det samme. Man hyrede nogle eksperter til at varetage et specialistjob i et vist stykke tid – uden at skulle fastansætte dem.
Men der er i de seneste år sket en markant vækst i antallet af freelancere, og derfor skal virksomhederne også tænke i nye baner, så de tilpasser fremtidens arbejdsmarked.
Et voksende marked med nye krav
I dag repræsenterer freelancere omkring 35% af den samlede arbejdskraft, hvilket globalt svarer til 1,1 mia. mennesker. I USA forventer man at udviklingen fortsætter, og at freelancere allerede i 2027 vil være den dominerende arbejdsstyrke. Lidt samme tendens ser man i Danmark, hvor antallet af freelancere blandt akademikere på blot otte år er steget med 60%.
”Der er ingen tvivl om, at der kommet til at være flere og flere løst tilknyttede medarbejdere. I USA, der er nogle år længere fremme på den front, ser vi allerede nu store virksomheder som f.eks. Google, hvor over halvdelen af arbejdsstyrken i dag er freelancere,” siger Line Skafte Wilkens, adm. direktør i Flextribe, der matcher freelance konsulenter med virksomheder i Danmark.
Ifølge hende bliver den forandring hovedsageligt drevet af to ting.
Først og fremmest holder virksomhederne lidt igen med fastansættelserne, og især under coronaen er det gået op for mange, at der ligger en kæmpe værdi i at kunne hyre eksperter fleksibelt ind til opgaver.
Derudover ser vi et skift hos de mennesker, der vælger at være freelancere.
”Den lidt ældre generation, der allerede har bil, børn og bolig, har fået øjnene op for, at der findes en anden work/life-balance end den traditionelle 8-16 arbejdsdag. Her er der mange, der er begyndt at stille sig selv spørgsmålet, om de nu også vil have det samme job og opgaver år efter år,” fortæller Line Skafte Wilkens.
Den yngre generation har derimod et helt andet syn på tilværelsen. De har svært ved at se sig selv bundet til en fast bolig og bil, ligesom udsigten til 10-års jubilæet på samme arbejdsplads heller ikke virker tillokkende.
”De unge er langt mere lystdrevet og frihedssøgende i deres arbejdsvalg. Lidt firkantet sagt laver de kun det, de selv vil. Og det stiller nye krav til arbejdsgiveren. Hvis man f.eks. gerne vil rejse verden rundt eller sidde på en strand, mens man arbejder, så skal virksomheden naturligvis kunne muliggøre dette. Ellers finder de unge bare en anden at arbejde hos,” udtaler Line Skafte Wilkens.
Et marked omgivet af myter
Tidligere har mange måske kigget på daglejere, vikarer og freelancere som nogle stakler, der ikke havde haft held med at finde et ”rigtigt” arbejde. Men sådan er det ikke længere. Langt fra.
Flextribe spurgte 128 af deres konsulenter, hvorfor de valgte at blive freelancere, og her var svaret meget klart. De vælger denne måde at arbejde på, fordi de nyder det.
53% valgte at blive freelancer, fordi de så selv frit kunne vælge deres opgaver, mens 37% valgte det, fordi det gav dem en langt større frihed. Selv udsigten til et fast job, kunne ikke få folk til at skifte freelancetilværelsen ud.
”Da vi spurgte dem, om de ville overveje at sige ja til en fastansættelse i stedet for konsulentlivet, så var svaret hos over halvdelen, at de forventede at forblive freelancere resten af livet. Så jeg er ikke tvivl om, at de fleste ser flere fordele end ulemper ved at være løst tilknyttet en virksomhed,” fortæller Line Skafte Wilkens.
At være løst tilknyttet betyder dog ikke, at man så ikke bliver en del af virksomhedens kultur. 56% af konsulenterne bliver f.eks. altid inviteret med til firmafesterne ligesom de fleste af dem også fik en afskedsreception, den dag de stoppede i virksomheden.
En arbejdsform der udfordrer arbejdsmarkedet
Især under coronaen er det blevet tydeligt, at der kan blive behov for at skrue op eller ned for forskellige projekter i de enkelte virksomheder, ligesom værdien af at kunne tilkalde eksperter i en tidsperiode, er blevet tydeliggjort.
Udfordringen er, at de eksisterende arbejdsmarkedsregler ofte sætter en stopper for brugen af freelancere.
Kravene omkring tidsbegrænsede ansættelser, hvor meget freelanceren skal arbejde om ugen samt krav om, hvem der må betale for f.eks. driftsmidler, lokaler eller goder gør, at mange virksomheder tøver eller helt lader være med at bruge konsulenter.
Og det ærgrer Line Skafte Wilkens.
”Vi har en god tradition for f.eks. velfærd, sundhedssystemet og ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Hvorfor kan vi ikke også gå forrest på freelancemarkedet og være med til at få løst udfordringerne, så flere kan vælge den arbejdsform, som passer bedst til dem?” slutter hun.