Systemlandskabet, der efterhånden tæller 200 forskellige it-systemer, er dog udfordret af, at mange af systemerne efterhånden er nogle ældre damer.
”Mange af vores eksisterende systemer stammer helt tilbage fra 60’erne, 70’erne og 80’erne, og det er en stigende udfordring både mht. at holde dem stabile og i forhold til at udvikle nye tidssvarende it-løsninger,” kunne Andreas Berggreen, styrelsesdirektør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen fortælle på IT-Branchens netop afholde lederdøgn.
Området har nok historisk været prioriteret for lavt, og der har derfor over årene oparbejdet sig en ikke ubetydelig teknisk gæld. Det skal Udviklings- og Forenklingsstyrelsen nu forsøge at håndtere ved at arbejde med it på en helt anden måde end tidligere.
En agil tilgang til it-udvikling
For at kunne ændre en så omfattende og essentielt it-infrastruktur, som der findes i skattevæsenet, har man da også været nødt til at forandre sig på flere områder.
Først og fremmest er de gået helt ind på den agile arbejdsform, så de nu følger SAFe-konceptet og benytter sig af scrum teams. En arbejdsform, som de har fået rigtigt god erfaring med, men som også stiller krav til it-leverandørerne.
”Fordi vi arbejder agilt, bliver vi også nødt til at få vores leverandører helt ind på kroppen. Som it-leverandør kræver det, at man er god til at samarbejde, at man har et mandat som medarbejder fra sin ledelse. Og så kræver det en faglig skarphed, når man arbejder med så komplekse ting, som vi arbejder med,” udtaler Andreas Berggreen.
Derudover er de begyndt at se Data & Analytics som en særskilt disciplin, da det kræver en helt særlig indsigt, hvis man skal lykkedes med at arbejde så store datamængder, som man gør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
”Det er ikke en lille app, som skal præsenteres på en mobiltelefon. Det er store komplekse transaktionssystemer med enorme mængder data. Og det kræver altså, at man står på tæer fagligt, hvis man skal lykkedes med at hjælpe os med den opgave;” forklarer Andreas Berggren.
Endelig fokuserer Udviklings- og Forenklingsstyrelsen naturligvis rigtigt meget på den efterfølgende drift, vedligeholdelse og forvaltning af it-systemerne, da det er helt essentielt, at disse kan køre sikkert, stabilt og i mange år, efter de er blevet udviklet.