Tør du at gå glip?

I en stresset hverdag fyldt med fristelser, ligger den største styrke og nødvendighed måske i at turde at gå glip. Så klart lød opfordringen på årets Lederdøgn.

I en stresset hverdag fyldt med fristelser ligger den største styrke og nødvendighed måske i at turde at gå glip. Så klart lød opfordringen på årets Lederdøgn.

Tør du nøjes fremfor at ville det hele?

Det er det helt store spørgsmål i et moderne og ofte stresset Danmark, i hvert fald hvis du spørger Svend Brinkmann, der til dagligt er professor i psykologi på Aalborg Universitet.

Han oplever, at alt for mange mennesker hele tiden lader sig friste af lige at tjekke mobilen eller lige at scrolle ned på computeren for at undersøge en sidste ting.

For på mange måder er vi blevet nærmest bange for at gå glip af noget. At gå glip af det der vigtige, der måske venter lige rundt om hjørnet.

Men når vi hele tiden lader os friste af andre ting, er vi heller aldrig rigtigt til stede. Hverken i hjemmet, i skolen eller på arbejdspladsen.

Og det er et problem. For vi har som mennesker behov for at holde fokus, opleve nærvær og nyde, så vi kan leve et liv uden f.eks. stress.

Modstå fristelserne

Når man konstant står, og det gør man med den moderne teknologi, med et hav af valgmuligheder, så skaber det faktisk utilfredshed og frustration, fordi vi grundlæggende har for svært ved at sige nej.

”Oscar Wilde sagde, at han kunne modstå alt – undtagen fristelser. Og det har han måske ret i. Vi mennesker falder for fristelser, og derfor er det vigtigt at sørge for, at man engang i mellem ikke bliver fristet,” siger Svend Brinkmann.

Han ser det derfor som både en individuel, organisatorisk og samfundsmæssig opgave, at skabe nogle rammer og strukturer der gør, at man ikke konstant bliver forstyrret eller afbrudt.

Selvom det er godt at have valgmuligheder, er det nemlig ikke godt hele tiden at skulle vælge.

Det kræver dog, at vi får vendt angsten for at gå glip af noget (Fear Of Missing Out) til glæden ved at gå glip af noget (Joy Of Missing Out).

Hans råd er derfor, at man aktivt skaber nogle rum både derhjemme, i skolerne og på arbejdspladsen, hvor man ikke hele tiden bliver fristet af alt muligt, men får mulighed for rent faktisk at være tilstede.