På tværs af Danmarks gymnasier buldrer det disse dage frem med nyudklækkede studenter. Studenter som glæder sig til at tage skridtet videre imod deres drømmekarriere. Desværre afvises mange velkvalificerede studerende, som kunne have været med til at løfte Danmarks konkurrencedygtighed.
Sidste år måtte man på it-uddannelserne slukke drømmen for 1.400 førsteprioritetsstuderende, som ellers sagtens kunne være kommet ind.
”Det er så fantastisk, at Danmarks unge står i kø for at få en karriere inden for it. Det er noget, vi i den grad har brug for i hele samfundet. Men hvert år afvises mange kvalificerede unge, bare fordi der ikke er sat penge af til at give dem en stol til forelæsningerne,” siger Birgitte Hass, adm. Direktør i IT-Branchen og fortsætter.
”Manglen på it-folk udgør en brændende platform for den fortsatte digitalisering af samfundet og dermed for vækst og velfærd i Danmark. Der er derfor brug for en konkret økonomisk håndsrækning til universiteterne, så de kan skrue op for optaget på de efterspurgte uddannelser.”
Manglende studiepladser er gift for erhvervslivet
Der mangler allerede over 3.000 it-folk i Danmark, og 30,2% af danske it-virksomheder måtte inden for de seneste 12 måneder sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke kunne finde rette kompetencer.
Og allerede i 2030 kommer der ifølge Erhvervsstyrelsen til at mangle 19.000 it-specialister i Danmark.
”Når hver tredje virksomhed må sige nej til nye ordrer og opgaver, og over halvdelen må udskyde innovation og videreudvikling i deres virksomhed, så er der ingen tvivl om, at manglen på studiepladser har store konsekvenser for erhvervslivet og vores vækst i samfundet,” siger Birgitte Hass.
Når virksomhedernes mulighed for at være innovative og agile på markedet ikke er til stede, vil det i sidste ende også være med til at sætte en stopper for virksomhedernes og Danmarks fremtidige konkurrenceevne.
”At sikre flere pladser på de relevante studier, bør være en politisk hastesag. Det kan ikke nytte noget, at vi har flere tusinde kvalificerede unge, som ikke må komme ind på deres drømmestudie, og som i den grad efterspørges af erhvervslivet, bare fordi der ikke er stole nok på studierne,” slutter Birgitte Hass.