”Det er lige den julegave, vi har ønsket os. Og noget der er langt vigtigere end en hvid jul. For det betyder, at langt flere unge kan komme ind på deres drømmestudie,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
I sommers måtte man afvise 8.418 unge ansøgere til de videregående uddannelser. Ikke fordi de ikke var kvalificerede, men fordi der ganske enkelt ikke var råd til at give dem en plads på studierne. På IT-universitetet var det hver 10. ansøger, der fik et nedslående nej.
”Vi har længe peget på, at det er helt tosset, at vi afviser unge på it-uddannelserne når virksomhederne har akut behov for dem. Så de 102 millioner kroner falder bestemt et tørt sted,” udtaler Mette Lundberg.
I 2019 måtte 45,2% af danske it-virksomheder helt opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer. Heraf måtte 30,2% efterfølgende sige nej til ordre og opgaver, mens 50,9% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke havde folk til at løse dem.
”Manglen på it-folk hæmmer innovationen i den danske it-sektor. Det er ikke bare skidt for branchen, men også for resten af Danmark der f.eks. har brug for teknologiske svar på klima-udfordringerne.”
Så for IT-Branchen er det virkeligt gode nyheder, at IT-universitetet og de andre tekniske uddannelser nu får en pose penge, så de har mulighed for at optage flere STEM-studerende.
Læs mere om de 102 millioner kroner på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.