Når fælden smækker, kan der godt gå lidt tid, før man opdager det og man efterfølgende får en rottefænger ud for at tømme den.
Men sådan bliver det måske ikke i fremtiden i Gentofte Kommune, hvor man lige nu er ved at teste fremtidens IoT-baserede skadedyrsbekæmpelse.
”Vi har indvilget i at afprøve de nye Ratmo fælder i en gratis prøveperiode. Det er især ideen om at vide, hvornår fælderne er udløst, der tiltaler os. Samtidig kan det give os mulighed for at mindske forbruget af rottegift, til fordel for både natur og miljø,” fortæller Christian Knoth Als, der er skadedyrsmedarbejder i Gentofte Kommune.
Antallet af rotteanmeldelser stiger
At der er rotter i alle danske kommuner, er ikke nogen hemmelighed. Faktisk er antallet af rotteanmeldelser i Danmark steget med 52.042 til alt 201.042 anmeldelser fra 2013 til 2017. En stigning på 34,9% på bare fire år.
Det betyder også, at kommunale skadedyrsmedarbejdere og private rottebekæmpere har mere travlt end nogensinde før.
Blandt andet bruges der mange ressourcer på at kontrollere fælder og kontakte borgere for at få adgang til de fælder, der står bag låste døre eller lignende.
Selvlærende fælder kan blive fremtiden
For at blive mere effektive med deres rottebekæmpelse, tester Gentofte Kommune derfor en helt ny type rottefælder, der er koblet trådløst op på internettet.
Via en app på mobilen, kan rottebekæmperne nu se, hvilke fælder der er smækket hvornår, hvor de er placeret og om rotten stadig er i live. På den måde kan medarbejderne planlægge deres ruter langt mere optimalt, og f.eks. altid prioritere de fælder, hvor rotten endnu ikke er død.
Når rottebekæmperen er ved fælden, registrerer han fangsten, madding, etc. så man efterfølgende kan spotte områder med særlige rotteproblemer og optimere bekæmpelsen.
På sigt vil rottefælderne også selv lære at identificere, hvilket dyr der er gået i fælden.
En digital kommune med potentiale
De data, som rottefælderne indsamler, kan samtidig bruges til meget mere end blot den daglige drift.
Ved at samkøre data fra f.eks. kloakbrud, kloakrenovering eller affaldstømning, vil kommunen potentielt også kunne se, om der er særlige områder i kommunen, hvor der pludselig dukker flere rotter op, og hvor der så skal gøres en særlig indsats.
På den måde kan Big Data, dataanalyse og IoT-enheder være med til at gøre en væsentlig forskel i mange danske kommuner.
De teknologiske ambitioner er da også til at mærke i Gentofte Kommune, hvor man allerede tænker på næste fase.
”Vi har indkøbt nogle vildtkameraer for at se om de sammen med IoT-fælderne, kan hjælpe os i komplicerede sager, med at opklare hvor rotterne kommer fra og forsvinder hen. Derudover kan de hjælpe med at give en indikation af, hvor stor rotteaktiviteten er på en given lokalitet,” siger Christian Knoth Als.
Fælderne er på prøve i Gentofte i foreløbig 6 måneder, hvorefter der foretages en evaluering i kommunen.