Udspillet markerer sig ved at have et markant andet fokus på digitalisering, end vi har været vant til.
Væk er effektiviseringsdagsordenen med hårde krav og tvangsdigitalisering, som har gennemsyret utallige digitaliseringsudspil gennem tiden.
I stedet er der kommet fokus på at skabe værdi for brugerne af de digitale services, og der er kommet fokus på borgernes rettigheder og muligheder.
”Det er et skifte, vi har efterlyst længe i IT-Branchen, så tak for det. Det er præcis det, der er brug for, hvis vi skal lykkedes med at løfte Danmark til næste niveau og for alvor høste gevinsterne af den offentlige digitalisering,” siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.
Klare mål, sikkerhed og sammenhæng
Særlig positivt er det, at der opstilles ambitiøse og målbare målsætninger for indsatsen. F.eks. skal borgernes tillid til det offentliges håndtering af borgerens data i top.
”I en tid, hvor tillid til databeskyttelse er udfordret af utallige sager om dårlig sikkerhed i det offentlige, er det ikke bare en uvæsentlig målsætning, men en ambitiøs og nødvendig målsætning at have,” udtaler Birgitte Hass.
For at komme i mål med dette vil regeringen blandt andet sikre, at alle borgere får adgang til at se de samlede oplysninger, som det offentlige har registreret om dem, samt følge igangværende sager via en slags track-and-trace.
Regeringen tager også et skridt videre i forhold til at skabe digitale sammenhænge for borgerne på tværs af forskellige myndigheder.
Gode digitale løsninger er nemlig ikke længere nok, hvis de ikke hænger sammen på tværs.
Når en borger f.eks. bliver myndig, flytter, eller mister en pårørende, er der ofte en lang række offentlige myndigheder og digitale løsninger, der er relevante. Fremover skal disse forløb hænge sammen, så borgerne føler sig guidet igennem forløbet.
Det er der i øvrigt også god økonomi i at få til at fungere.
Ny teknologi skal testes og bydes velkommen
Endelig ønsker regeringen også at skubbe til udbredelsen af ny teknologi for at understøtte bedre digitale services – blandt andet gennem en konkret investeringsfond, der skal accelerere afprøvning og anvendelse af ny teknologi.
”Alt i alt er der tale om en strategi, der viser, at regeringen tør bruge penge på digitalisering, uden der nødvendigvis skal være en gennemprøvet businesscase bag. Og det er samtidig befriende, at vi ikke længere taler om serviceforbedringer og gevinster for borgerne som sekundære behov,” siger Birgitte Hass.
Hun håber derfor også, at der reelt er tale om en mere moden og blivende tilgang til digitalisering, og at de gode takter vil være langtidsholdbare.
Udspillet er det tredje af i alt seks i regeringens Sammenhængsreform. Inden længe ventes regeringen endvidere at annoncere endnu et spor, der handler om sundhedsvæsenet.