Det er derfor et stort problem, når offentlige instanser annullerer eller udskyder ordrer og leverancer helt eller delvist med henvisning til coronakrisen.
Specielt fordi Økonomistyrelsen netop har slået fast, at coronavirus ikke er force majeure, og derfor ikke kan bruges som grundlag for at annullere ordrer. Og alligevel sker det i stor stil.
Over 40 procent af de danske virksomheder, der leverer til det offentlige, oplever lige nu, at de får annulleret eller udskudt ordrer og arbejdsopgaver fra det offentlige. Det viser to nye undersøgelser, som Dansk Erhverv og Dansk Industri har foretaget blandt danske virksomheder.
Det kan blive et samfundsmæssigt problem. For når det offentlige årligt bruger over 13. mia. kr. på it, har det enorm negativ betydning at it-projekter og leverancer stoppes.
Det går ud over likviditeten, væksten og arbejdspladser i en tid, hvor vi netop har brug for digitale løsninger til at støtte op på f.eks. sygehusene, hvor der er brug for, at vi holder på arbejdspladserne, og hvor virksomhederne i den grad har brug for fortsatte likvide midler i en usikker hverdag.
To strategier i det offentlige
Samtidig ser vi også en modsatrettet og helt rigtig strategi fra en lang række kommuner og regioner, der tager der ansvar seriøst.
Kommuner som Aarhus, Odense, Randers, Næstved samt en lange række andre har, ligesom de fem regioner, besluttet, at de vil fremrykke deres betalinger til leverandørerne for netop at give en hjælpende hånd, her hvor alting kan se sort ud.
Andre kommuner har ligefrem igangsat nye opgaver, lidt hurtigere end forventet, for at støtte deres leverandører, og for at kunne udnytte kapaciteten ved de hjemsendte medarbejdere.
Og det er den rigtige strategi. Netop i denne tid skal det offentlige gå forrest og vise det gode eksempel ved at støtte op om dansk erhvervsliv og være med til at køre på med de nødvendige it-projekter.
Så ja. Der er en corona-effekt på offentlige it-projekter. Men den er todelt, og det dur ikke. Vi skal derfor have ledelserne og regeringen til at stille krav om, at man ikke stopper op, trækker følehornene til sig og gemmer sig i sit eget lille hus.
Kære offentlige sektor. Kom ud af sneglehuset, tag ansvar og vær en aktiv del af, at Danmark hurtigst muligt kommer tilbage til normalen. Det er der heldigvis mange, der allerede gør i det offentlige, så lær af deres gode eksempel.
Det er det, vi har brug for lige nu.
Ovenstående er et debatindlæg, som er bragt i DigiTech (Kræver abonnement).