Det er en offentlig hemmelighed i tech-industrien, at man ofte hyrer menneskelig arbejdskraft til at træne AI’er, hjælpe chatbots og fungere som indholdsmoderatorer. Men vi har en tendens til at vende det blinde øje til disse menneskers arbejdsvilkår.
I denne episode af podcasten ”Blinde Vinkler”, kigger vi nærmere på den usynlige hær, der hver dag sikrer, at vores mange apps og digitale løsninger virker.
Et digital fundament bygget af en usynlig hær
Alene Amazon har flere hundrede tusinde mennesker ansat til at understøtte deres løsninger og AI’er, og Dominique Routhier, postdoc ved Institut for kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, anslår, at der globalt set er mio. af mennesker, der arbejder som det, man kalder Mechanical Turks eller ghostworkers.
Løstansatte folk fra hele verden, der hver dag kobler sig på diverse platforme, hvor de så får en række småopgaver, der typisk tager under et minut at løse.
Det kan f.eks. være, at de skal hjælpe en AI med at identificere katte og andre dyr på et billede, så AI’en lærer skelne mellem de forskellige dyr, og dermed blive bedre til billedanalyse. Eller at markere lyskryds, biler, fodgængere o. lign. i et bybillede, så man kan forbedre den kunstige intelligens, der sidder i førerløse biler.
En del af de Mechanical Turks arbejder også som indholdsmoderatorer, der sørger for, at vores søgeresultater og newsfeed ikke fyldes med henrettelser, børneporno og andre ubehagelige ting. Eller som hjælpere, når en chatrobot ikke forstår, hvad man spørger om.
Opgaver som vores ellers fantastiske ”selvtænkende” AI’er stadig ikke kan håndtere eller lære af sig selv.
Men ofte glemmer vi måske lidt bevidst at tale om disse medarbejdere og deres vilkår, når vi f.eks. drøfter etik og brugen af kunstig intelligens.
Derfor har journalist, Marie Høst, sat Dominique Routhier i stævne for at høre, hvem der i virkeligheden står bag størstedelen af de intelligente løsninger, vi benytter os af hver dag.