Lige inden sommerferien var IT-Branchen forbi brancheforeningens formand, Kim Nielsen, der til dagligt er adm. direktør for Canon Danmark, for at høre, hvordan han har oplevet de seneste seks måneder.
”Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har sat sine spor, og også kan mærkes i vores branche. Men heldigvis er der også lyspunkter at spore, og jeg er særligt glad for, at vi har kunnet hjælpe mange af vores mindre medlemmer og start-ups under krisen,” siger Kim Nielsen.
Håndsrækning til iværksættere og start-ups
Især med de første hjælpepakker oplevede IT-Branchen, at et meget vigtigt segment blev glemt og ladt i stikken. Nemlig iværksætterne og vækstvirksomhederne.
De var hårdt pressede på likviditet, og flere af dem fortalte brancheforeningen, at de ikke havde penge til at kunne overleve i mere end seks måneder.
Med en hurtig involvering af kapitaludvalget og økosystemet fik vi formuleret nogle konkrete forslag til, hvordan man kunne støtte iværksættere og start-ups.
Og gennem en dialog med politikerne lykkedes vi at komme igennem med vores ønsker, og var dermed til at redde en hel generation af virksomheder.
Krisen har også givet vækst
Ikke alt har været dårligt under coronakrisen. Næsten 30% af medlemmerne melder faktisk om en øget omsætning pga. corona.
”Det viser noget om, hvor hurtigt samfundet har taget de digitale løsninger til sig under lockdownet, og hvordan it og teknologi for mange har været løsningen på deres udfordringer. Så vi kan være stolte af, hvordan vi som branche er med til at få Danmark på fode igen,” fortæller Kim Nielsen.
IT-Branchen har også selv oplevet et boost i forhold til antallet af deltagere på vores online webinarer, hvor næsten 1.000 har deltaget i alt fra rådgivning om hjælpepakker og kontraktstyring til fremtidens internet og kontor yoga.
Hurra! Flere nye it-uddannelsespladser
En sidste ting, som Kim Nielsen fremhæver i forhold til første halvår af 2020, er antallet af uddannelsespladser, der endelig ser ud til at stige.
Vi har som brancheforening længe har kæmpet for, at der skal oprettes flere studiepladser på it-uddannelserne.
Næsten 40% af it-virksomhederne har helt måtte opgive at besætte stillinger, fordi de simpelthen ikke kunne finde medarbejdere.
Samtidig måtte universiteterne sidste år sige nej til 1.400 kvalificerede førsteprioritetsstuderende på it-uddannelserne, da de ikke havde fået penge til at oprette de nødvendige studiepladser.
Takket været en god og langvarig politisk indsats fra bl.a. IT-Branchen, får universiteterne endelig midlerne til at oprette flere pladser.
Regeringen har netop offentliggjort, at der bliver plads til 5.000 ekstra studerende på de videregående uddannelser, og at en væsentlig del af disse pladser vil gå til it- og teknologiuddannelser.
”Det er vi glade for, da det er vigtigt ikke bare for branchen men også for Danmarks digitale fremtid, at vi får flere it-specialister til at kunne løfte vores velfærdssamfund,” slutter Kim Nielsen.