Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske tech-branche ikke rykker sig i forhold til kønsbalancen, og det er bekymrende, hvis vi gerne vil sikre de bedste fremtidige resultater, produkter og løsninger.
”Kvinder har altid været underrepræsenteret i tech-branchen. Men det er deprimerende, at vi som branche slet ikke har flyttet os i over et årti. Udviklingen i kønsdiversiteten er ganske enkelt flatlinet. Død. Og den virkelighed må vi ikke acceptere,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen på mødet.
Fremtiden må ikke være status quo
Den manglende udvikling bekymrer også Trine Bramsen, og hun havde derfor samlet STEM-uddannelserne og erhvervslivet for at drøfte, hvad man kan gøre ved diversitetsudfordringen. Og det var en engageret ligestillingsminister, der bragte nye perspektiver ind i debatten da hun mødte it-studerende, kvindelige tech-iværksættere og it-virksomheder til dialogen.
“Ligestilling må ikke blive et skældsord. Vi bliver nødt til at tale om det. For vi har de facto ikke ligestilling og ligeløn i Danmark i dag,” siger hun og fortsætter:
“Vi kan se, at man typisk får en bedre løn, hvis man har digitale kompetencer. Derfor er flere kvinder med en it-uddannelse og -jobs ikke bare en nøgle til bedre arbejdspladser og it-løsninger, men i virkeligheden også til mere ligeløn.”
Flere analyser viser da også, at virksomheder og teams med høj grad af diversitet i gennemsnit tager bedre beslutninger, der fører til en højere bundlinje. Samtidig oplever teams med en høj grad af diversitet større trivsel og samhørighed på arbejdspladsen. Så fordelene er mange og business casen er utvetydig.
Men løsningerne kommer ikke af sig selv.
”Diversitet er i høj grad et ledelsesansvar, hvor man skal turde at sætte forpligtende mål, hvis vi skal nå i mål. Så diversitet skal først og fremmest forankres i topledelsen i form af helt konkrete initiativer, hvis vi skal lykkes som branche,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
Et minefelt vi skal løse sammen
Men det blev også klart på mødet, at det for mange virksomheder kan føles som et farligt minefelt at bevæge sig ind i. Derfor kan det være fristende at lade det blive ved de fine mål og undlade de konkrete handlinger, hvor der er fare for at komme til at træde ved siden af.
Ministeren understregede da også, at vi ikke må hænge hinanden ud for at forsøge. Ellers lykkes vi aldrig.
“Det er en rigtig vigtig dagsorden, som vi kun kan bære igennem i fællesskab. Vi skal sammen udfordre, hvordan vi får brudt de her forstokkede kulturer, der er skabt gennem generationer, op, og får skabt noget nyt. Så vi stopper ikke her i dag, vi skal fortsætte kampen, til vi er i mål.”