App’en ”smitte|stop” hjælper med at identificere og stoppe corona-smittekæder, inden de løber løbsk. Det gør den ved at gøre dig opmærksom på, hvis du som bruger har været tæt på en COVID-19 positiv, og dermed har været i smittefare.
Smitte|stop app’en er et vigtigt supplement til de eksisterende råd, testfaciliteter og manuelle smittesporingstiltag, der allerede er sat i søen, og kan derfor ikke stå alene.
”Digitale løsninger har gjort en stor forskel i en tid, hvor vi står overfor hidtil usete udfordringer. Vi har kunne håndtere krisen på en måde, der ikke ville have været mulig for bare få år siden,” udtaler Freddy Lykke, formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg og direktør i Sirenia, og fortsætter:
”Vi har effektive digitale værktøjer til at understøtte test, registrering, opsporing og kommunikation, som alle bygger på moderne teknologi og er udviklet på rekordtid af en innovativ og dedikeret it-branche. Det har gjort en markant forskel i vores håndtering af COVID-19.”
Det er væsentligt, at så mange danskere som muligt benytter sig af app’en, så COVID-19 ikke spreder sig i samfundet, mens Danmark genåbner.
Download app’en, bliv testet og gør en forskel
Det er kun muligt at give besked til folk, der rent faktisk også har downloadet og bruger app’en, og derfor er dens succes fuldstændig afhængig af, at mange vælger at bruge app’en.
Af samme grund opfordrer IT-Branchen alle til at downloade app’en, og til at opfordre venner og familie til at gøre dem samme, så man kan være med til at gøre en forskel.
Især hvis man er blevet testet positiv, er det vigtigt, at man efterfølgende går ind på app’en og registrere dette. Derfor er lyder der også fra IT-Branchen en opfordring til, at man bliver testet, hvis man har symptomer eller mistanke om, at man kan være smittet med COVID-19.
Du kan downloade App’en smitte|stop til mobilen i Apples App Store og via Google play.
Du kan også læse mere på smittestop.dk eller generelt om coronavirus i Danmark.
Sådan fungerer smitte|stop
App’en bygger på Apple og Googles bluetooth-løsning exposure notifications, og bruger mobilens bluetooth-signal til at registrere og huske, hvem du har mødtes med. Møderne gemmes anonymt på din egen telefon og ikke på en central server.
Dermed sikrer man, at ingen kan se, hvem du har været sammen med, eller hvor og hvornår I mødtes.
Smittefaren estimeres ud fra bluetooth-signalstyrken, og defineres som at man har haft kontakt med en COVID-19 positiv app-bruger i mere end 15 minutter på en afstand på cirka en meter.
Mødet skal være foregået i perioden fra to dage før symptomerne startede og indtil otte dage senere, fordi det er i den periode, man ifølge sundhedsmyndighederne smitter mest.
De andre brugere vil ikke få at vide, hvem der er testet positiv. De vil blot få en notifikation om, at de har været tæt på en person, der er blevet testet og har fået et positivt resultat for nyligt. De vil så få anbefalinger til, hvad de skal gøre – herunder at tage en coronatest.
Det er for ringe, at app’en kræver sidste udgave af iOS (v. 13.5). De kan således ikke køre på en iPhone 6.
Hvis det er meningen, at app’en skal ud til mange brugere, bør den også kunne køre under ældre udgaver af iOS, f.eks. v. 10
Hej John,
Tusind tak for dig input.
Vi har dog ikke noget med selve udviklingen af app’en af gøre. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag smitte|stop app’en. Så det er nok en af dem, du skal have fat i mht. ønsker vedr. app’en.
Vi har blot skrevet en artikel om, at app’en nu var på gaden.
De bedste hilsener
Rune Fick Hansen, kommunikationschef i IT-Branchen
Kære læsere med kommentar om at appen ikke kan bruges af alle. Jeg kan oplyse, at det skyldes en teknisk begrænsning i selve Apples styresystem, at ældre telefoner ikke kan benytte den nye teknologi. Det er derfor ikke muligt at tilbyde en app med decentral lagring, som kan benyttes af alle. Det er virkelig ærgerligt, men trist alt det bedste alternativ at gå efter den løsning der er mest effektiv i forhold til selve registrering af kontakter og samtidig beskytter privatlivets fred. Det er håbet, at så mange danskere som muligt vil gøre brug af appen. Se fx smittestop.dk for mere info. Vh Nanna Skovgaard, jeg har været med i arbejdet for appen på vegne af sundhedsmyndighederne.
hej hej ….. få nu lavet stop smitte tryk appen….. så alle kan bruge den…… mvh holm
Hej John,
Vi har desværre ikke noget med selve udviklingen af app’en af gøre. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag smitte|stop app’en. Så det er nok en af dem, du skal have fat i mht. ønsker vedr. app’en.
De bedste hilsener
Rune Fick Hansen, kommunikationschef i IT-Branchen
Langt fra alle kan hente denne app. Kræver nyeste opdatering 13,5.
Hvis den skal udbredes til alle, så få den lavet så alle kan hente den.
Ikke alle har jo råd til at købe en ny iPhone
Hej Charlotte,
Helt enig. Vi har dog ikke noget med selve udviklingen af app’en af gøre. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag smitte|stop app’en. Så det er nok en af dem, du skal have fat i mht. ønsker vedr. app’en.
De bedste hilsener
Rune Fick Hansen, kommunikationschef i IT-Branchen
Samme som de andre, min kones i phone er for gammel, og hun har mere brug for app’n end jeg.
Det må da kunne laves så næsten alle kan bruge den!
Hej Jens,
Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag smitte|stop app’en.
Så det er nok en af dem, du skal have fat i mht. ønsker vedr. app’en. Vi har blot skrevet en artikel om, at app’en nu kan downloades.
Med venlig hilsen
Rune Fick Hansen, kommunikationschef i IT-Branchen
Når data lagres i ens egen mobil, hvordan kan man så se, at to personer har været i nærheden af hinanden?
Hej Tommy,
Der er en ganske god forklaring (synes jeg) på DR’s hjemmeside om, hvordan app’en virker. https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/corona-appen-er-udkommet-her-er-hvad-den-kan.
Berlingske har også lavet en fin grafik, der forklarer det: https://www.berlingske.dk/samfund/grafik-saadan-virker-smittestop-appen
Men helt kort så sender app’en et tilfældigt id-nummer ud hvert 10.-20. minut. Andre telefoner gør det samme, så ingen kan identificeres.
Er to id-numre sammen i mere end 15 minutter og med under en meter fra hinanden (måles via bluetooth signalstyrken), så gemmer de to telefoner den andens id-nummer i 14 dage.
Med venlig hilsen
Rune Fick Hansen
kommunikationschef i IT-Branchen
total ubrugelig app bliver konstant bedt om at installere den men nej kommer squ ikke til at ske den giver jo kun falsk tryghed samt stor risiko for at ens mobil kan blive hacket via bluetooth så den er også en sikkerheds risiko samt bluetooth æder meget strøm vel at mærke er det enda på pc jeg får den besked om at installere appen hvilket ikke giver mening jo men min mobil kan slet ikke hente appen den er netop ikke i min mobils app butik da det er en huawei p40 lite = nul adgang til google play men ville nu ikke hente den alligevel sjovt som det ikke bliver nævnt at norge og sverige har droppet selv samme app
Jeg kan kun give ret til de øvrige personers kommentarer. Det er ikke optimalt at lave en app som ikke kan downloades grundet en eks. IPHONE 6, da den er for “ gammel “ . Vi der ikke lige står og skal købe en nyere model har så ikke mulighed for den løsning. Jeg tror der er rigtig mange der ikke kan bruge appen. Desværre.
Min husbond fik den 31.10. via app’en besked om, at han havde været i nærkontakt mere end 15 min. og med en smittet person (med under 1m.s afstand). Vi bestilte så begge to tider til to tests. Vi var til første test i mandags den 1.11. Vi var begge ‘Negative’.
Har været til anden test her i dag og forventer at kunne læse svaret i morgen.
Nu har husbond så igen fået en besked via app’en med samme tekst. Han har ikke opfyldt de nævnte kriterier i disse sidste par dage.
Hvor lang tid ta’r det, fra en person melder, at han/hun er registret positiv, til husbond får besked på sin app.?
Kan det være en fejl eller blot en gentagelse?
Hvorfor kan man ikke komme i telefonen med jer, bare et enkelt spørgsmål.
Jeg blev testét i mandags og er negativt. Har i dag onsdag fået en mail om at jeg har været sammen med en smittende. Har ikke været sammen med nogle siden,da jeg har ondt i haĺsen. Jeg er helt alene. Forstår det ikke.
Hej Eva,
Vi har her i IT-Brancheforeningen ikke noget med hverken coronatest, coronaberedskabet eller corona app’en at gøre. Vi har blot skrevet en artikel, da app’en i sin tid blev lanceret.
Så det er desværre ikke os, du skal have fat i.
Håber at du finder svar på dit spørgsmål et andet sted. Måske du kan finde svar og hjælp her: https://coronasmitte.dk/
De bedste hilsener
Rune, IT-Branchen
Er blevet vaccineret både 1. og 2 gang. Mit spørgsmål er, kan man installerer dokumentation til mobilen for, at undgå en test hver gang enten til frisør eller hvor der nu skal fremvises test?
Hej Alf,
Vi har desværre ikke noget med selve udviklingen af app’en af gøre. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag smitte|stop app’en.
Så det er nok en af dem, du skal have fat i mht. ønsker vedr. app’en.
Med venlig hilsen
Rune Fick Hansen, IT-Branchen