”CPR on steroids.” Sådan forklarede Moses Baiden, chief executive i Margins Group, projektet, da han besøgte IT-Branchens Lederdøgn. Og med god grund.
Ambitionen er at tage Ghana fra et stort set ikke-eksisterende legacysystem til at have et af verdens mest avancerede digitale offentlige databaser på ganske kort tid.
”Ghanas største udfordring er, at de faktisk ikke ved, om folk er dem, der siger, de er. Og problemet med identitetstyveri og manglende befolkningsregistrering er blevet så stort, at det går ud over de basale demokratiske principper og samtidig ødelægger fundamentet for et velfungerende samfund,” siger Moses Baiden og fortæller, at blot 12% af den erhvervsaktive befolkning i Ghana i dag betaler skat.
Planen er at give alle ghanesere et digitalt ID-kort, GhanaCard, som bl.a. indeholder både kørekort, sygesikring, pas, stemmekort, skattekort, banking og ecommerce, og at borgerne via 3-4 faktor godkendelse bl.a. via biometriske data, skal kunne håndtere alle offentlige kontakter samt betalinger i butikker og mellem hinanden via dette ID-kort.
Da der ikke findes et decideret cpr-register eller nogen anden form for formel identitet, skal 4.000 dataindsamlere nu ud i hele landet og landsby for landsby identificere samtlige 30 mio. indbyggere.
Og det er her, at en dansk it-virksomhed kommer ind i billedet.
5.000 danske kufferter fra Atea til Ghana
Ateas danske afdeling skal levere de 5.000 registrerings- og udstedelseskit, der skal ud i landet og registrere alle borgerne.
For at kunne registrere sig og modtage sit Ghana-kort skal borgeren fremvise bopælsadresse, et gyldigt pas eller fødselsattest eller alternativt få et allerede registreret familiemedlem eller bekendt til under ed at stå inde for vedkommende.
Borgeren registrerer dernæst sine oplysninger samt biometriske informationer, såsom fingeraftryk samt ansigts- og irisgenkendelse.
Fordi mobilpenetrationen i Ghana er på hele 119% (mod 34% der har en internetopkobling), sendes alle oplysninger om borgeren via 4G-teknologi og en sikker VPN-forbindelse til verificering i en database, hvorefter Ghana-kortet udstedes og printes på stedet.
Hele processen tager omkring 20 minutter, hvorefter man kan gå videre til den næste borger.
Et digitalt kvantespring for en hel nation
Netop ved at få information om alle fra vugge til død, som Moses Baiden udtrykker det, så har regeringen helt andre muligheder for at planlægge uddannelse, sundhedsydelser, etc. i forhold til det reelle her-og-nu behov samt i forhold til fremtiden.
Samtidig får den enkelte borger for første gang en formel identitet og dermed både et socialt og økonomisk sikkerhedsnet.
”Det her bliver en game changer for Ghana, og vil forbedre den sociale, økonomiske og digitale inklusion for en hel befolkning på én gang, så alle får lige muligheder for at bidrage til og drage nytte af vores offentlige services,” slutter Moses Baiden.