Find rundt på vores talunivers via nedenstående navigationsbar.
Nye teknologier og digitale løsninger fylder mere og mere i vores hverdag og arbejdsliv. Næsten halvdelen af danske virksomheder mangler stadig at få øjnene op for fordelene ved digitalisering og brug af nye teknologier som en vej til øget produktivitet og vækst.
AI – Et marked med en årlig vækst på 37%
- I 2022 var det globale marked for AI på mere end 960 mia. kr., og i perioden 2023 til 2030 forventes en årlig vækst i AI-markedet på 37%
- I 2021 anvendte mere end 4.000 danske virksomheder allerede kunstig intelligens i deres arbejde
Markedet for kunstig intelligens forventes at være en af de største vækstmarkeder i verden over de næste mange år, da stort set alle virksomheder og offentlige institutioner fremadrettet vil gøre brug af AI.
Hvor mange bruger AI?
- 15% af danske virksomheder benyttede AI i 2023. EU-gennemsnittet er 8%
- Det er hovedsageligt inden for brancherne Information & Kommunikation (44%) samt virksomheder inden for erhvervsservice (17%), at AI er udbredt
- Det er især de store virksomheder, som anvender AI (50%), mens SMV’erne halter mest bagud i anvendelsen af AI (18-28%)
- 52% af alle danske virksomheder er i pilotfasen omkring AI
- 17% har en strategi for, hvordan AI kan bruges til at skabe forretningsværdi
- Blot 8% af alle danske virksomheder er på et avanceret stadie i brugen af AI
I forhold til resten af Europa er Danmark allerede langt fremme med brugen af AI, og der er fra start fokus på, hvordan kunstig intelligens kan være med til at skabe forretningsværdi.
Hvordan bruges kunstig intelligens?
- AI bruges mest af alt til at automatisere workflows, til machine learning, understøtte beslutninger og i forbindelse med analyser
- 38% bruger AI til regnskaber og økonomistyring hvor 34% bruger AI til IT-sikkerhed
- I følge IT i praksis 2022-2023 benytter 40% i regionerne AI, mens 13% i staten og 12% i kommunerne bruger AI
Brugen af kunstig intelligens og machine learning er allerede meget udbredt i det offentlige i Danmark.
Hvad er potentialet med AI?
- 81% af danske virksomheder, der benytter sig af AI, oplever en positiv effekt ved det
- 35% mener, at AI er med til at skabe et bedre beslutningsgrundlag
Det er især indenfor kontor, produktion og fødevarer, hvor der er et kæmpe potentiale ved at automatisere arbejdsgange, processer og systemer. Potentialet bliver endnu højere, hvis man benytter sig af AI.
Mennesket vs AI?
- Performance forbedres med 18%, når mennesker arbejder med AI på kreative opgaver vs. Performance mindskes med 23%, når mennesker arbejder med AI på logiske opgaver
- 39% af medarbejderne fuldføre flere opgaver, når de benytter AI på enkeltstående specifikke opgaver vs. 40% i teams får færre ideer, når de i brainstormer med hjælp af AI
- 56% er hurtigere til at udvikle kode, når AI er copilot vs. 10% er mere klar til at acceptere forkerte svar fra ChatGPT end fra et menneske
En undersøgelse fra Havard University afslører, at brugen af AI ikke kun øger opgavehastigheden, men også forbedrer opgavekvaliteten med over 40%. Og det er især når man skal være kreativ som individ, at AI’en er stærk.
Den politiske opbakning til AI er massiv
- Regeringens Nationale strategi for kunstig intelligens indeholder en investeringspulje på 20 mio. kr. i 2019-2023 og en massiv offentlig AI-satsning i form af kommunernes signaturprojekter.
- På EU-plan har EU Kommissionen fra 2021 afsat 1 mia. euro pr. år fra Horizon Europe og DIGITAL EUROPE til AI-investeringer.
Der er stor opbakning fra politisk hold til at udvikle og understøtte brugen af kunstig intelligens i både det offentlige og i erhvervslivet.
Derudover har vi samlet en række relevante rapporter og analyser om AI.
- State of AI report 2023
- Danskernes holdning til kunstig intelligens – PwC
- The economic potential of generative AI – McKinsey & Company
- ASPI’s Critical Technology Tracker
- The Nordic State of AI
Policy Boardet for NewTech arbejder for at inspirere flere virksomheder og SMV’ere til øget digitalisering samt udnyttelse af nye og eksisterende teknologier såsom AI og LLMs, Quantum Tech, 5G, IoT, Metaverse, blockchain mv.
Vi har fokus på nye kommercielle muligheder inden for digital transformation lige fra grundlæggende digitalisering til digitale frontløbere.
Kontakt chefkonsulent Charlotte Holm Billund, chbi@itb.dk, hvis du vil vide mere om policy boardets arbejde.