Kapital og iværksætteri

Iværksættervirksomhederne udgør en vigtig del af vækst- og innovationsgrundlaget for dansk erhvervsliv og især it-startups og det dertilhørende økosystem har et stærkt fokus i IT-Branchen.

Find rundt på vores talunivers via nedenstående navigationsbar.

It-iværksættere udgør 6,7% af iværksættermiljøet

Antallet af nye iværksættere er langt fra toppen før finanskrisen, hvor der i 2007 blev skabt 24.600 nye virksomheder. Herefter faldt antallet af nye iværksættervirksomheder til knap 15.000 i 2009, og antallet iværksættervirksomheder er endnu ikke tilbage på niveauet fra 2007.

Iværksættere er vigtige for Danmark

En analyse fra Rockwool Fonden viser at, iværksættere er mere produktive, og at de er gode til at skabe jobs.

  • Iværksætternes samlede produktivitet er 1,5% højere end gennemsnittet i erhvervslivet
  • Arbejdsproduktiviteten er 25% større i spinoff virksomheder, som er skabt med udgangspunkt i en allerede eksisterende virksomhed
  • Etablerede virksomheder skabte 150.000 stillinger af i løbet af perioden, mens iværksættere samtidig skabte 140.000

Dygtige iværksættere skaber mange jobs

  • Der blev skabt 248 nye højvækstvirksomheder i perioden 2018-2021
  • De skabte i samme periode tilsammen 4.719 fuldtidsstillinger

Nye højvækstvirksomheder defineres som nogle, der har været etableret i 1-2 år før deres vækstperiode, og som har oplevet en årlig medarbejdervækst på mindst 20%. I Danmark er der relativt få nye virksomheder, der formår at blive til en højvækstvirksomhed.

Dødsraten er høj blandet iværksættervirksomheder

  • Blot 47,4% af alle nystartede danske it-virksomheder eksisterer fem år efter, de er blevet stiftet.

Det er især efter 1. og 2. år, at mange iværksættere må dreje nøglen om.

Kvinder og iværksætteri

Danske kvinders iværksætteraktivitet er blandt de laveste i OECD. I Danmark vælger langt flere mænd end kvinder iværksættervejen, og det har ikke ændret sig de seneste 10 år.


Kvindelige iværksættere har sværere ved at skaffe kapital

IT-Branchen foreslår:

Vi skal skabe bedre rammer og vilkår for vores iværksættere. For iværksættereventyr og teknologisk innovation er svaret på mange af de udfordringer, vi står overfor.

I IT-Branchens Iværksætterudspil har vi angivet 6 konkrete forslag til, hvordan fremtidens iværksætteri inden for it og tech i Danmark styrkes.

Vi har samlet en række relevante tal og viden om iværksætteri.

I policy boardet for kapital og iværksætteri arbejder vi for et stærkt dansk økosystem, der giver grobund for at danske teknologi-iværksættere og virksomheder kan få kapital, vækste og vokse globalt.

Vi er løbende i dialog med relevante aktører og beslutningstagere, og vi bidrager til den offentlige debat med synspunkter, viden og events.

Du er velkommen til at kontakte Charlotte Holm Billund, chbi@itb.dk, hvis du vil deltage eller høre mere om policy boardets aktiviteter.