Skal vi hacke hackerne?

På databeskyttelsesdagen blev der bl.a. diskuteret, om Danmark som led i sin cyberstrategi skal have lov til at angribe de hackere, der angriber Danmark.

Der blev debatteret ivrigt om både sikkerhed og etik, da den årlige Databeskyttelsesdag løb af stablen på Børsen.

Et af de emner, der skabte størst debat var, hvad man skulle gøre ved de hackere, der hver eneste dag angriber både danske offentlige institutioner, virksomheder og privatpersoner.

Bjarke Alling, der formand for IT-Branchens sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga ApS, mener, at der først og fremmest er behov for at skabe større opmærksomhed om problemet, bl.a. ved at oprette et uafhængigt råd, hvor man kan dele viden om cyberangreb, trusler og løsninger.

Derudover er det ifølge ham vigtigt at tage hånd om rådgivningsdelen og få sat sikkerhedsagendaen helt op på bestyrelses- og politikerniveau.

For Naser Khader, folketingspolitiker for Det Konservative Folkeparti og formand for Forsvarsudvalget, er det dog ikke nok.

”Hvis du hele tiden forsvarer dig, er du altid et skridt bagud.Vi skal derfor være mere offensive og kunne hacke dem, der hacker os. Alene det at kunne være offensiv, kan virke afskrækkende, og derfor er et vigtigt værktøj at have adgang til,” siger Naser Khader.

Han understreger dog samtidig, at et evt. offensivt cyberangreb skal ske indenfor lovens rammer, og at man f.eks. ikke skal lukke for elektriciteten i en fremmed by, da det kan ramme hospitaler og uskyldige mennesker.

Men bare muligheden for at kunne angribe f.eks. Putins bankkonto el. lign. kan virke afskrækkende, og er derfor vigtigt at have med som mulighed, når man taler cybersikkerhed.

Bjarke Alling mener dog, at det er en farlig vej at gå, da man sjældent kan være 100 procent sikker på identiteten af angriberne.

Han ser hellere, at man bruger tiden på at optrevle og stoppe de kriminelle netværk end at man blot sender indsatsstyrken ind hver gang.

Gik du glip af Databeskyttelsesdagen?

Så kan du se lidt billeder fra dagen og tilmelde dig næste års Databeskyttelsesdag.