Vi er verdensmestre i offentlig digitalisering. Det er et faktum, der igen og igen er blevet slået fast. Senest af FN. Men det skyldes kun at vi igennem mange år politisk har satset strategisk og ambitiøst på digitale løsninger.
Men det er desværre også et faktum, at Danmark står overfor nogle fundamentale udfordringer nu og i fremtiden. En voksende ældrebyrde, et arbejdsmarked ramt af mangel på arbejdskraft og et Europa med svækket digital konkurrenceevne.
Den nuværende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi udløber i 2025. Derfor er den kommende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi i gang med at blive udformet og strategien bliver lanceret næste år.
En ny samfundskontrakt
Den kommende strategi er en unik mulighed for ikke bare at fastholde Danmarks position, men også lægge fundamentet, der kan løse nogle af fremtidens udfordringer. IT-Branchen er derfor kommet med seks overordnede anbefalinger til strategien:
”Den kommende strategi sætter retningen for det offentliges digitale prioriteter de næste mange år, og i den anledning er det tid til at åbne dialogen om en ny, digital samfundskontrakt. Dem, der kan og vil, skal være mere digitale. Så vi kan prioritere de ressourcer, vi har, bedre”, udtaler Asbjørn William Ammitzbøll Flügge, chefkonsulent i IT-Branchen og fortsætter:
Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi
Retningen for samarbejdet om digitalisering i stat, kommuner og regioner fastlægges i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som indtil videre er lanceret seks gange. Den seneste strategi ”Digitalisering, der løfter samfundet” løber fra 2022-2025 og udløber altså næste år. Strategien fastlægges af regeringen, KL og Danske Regioner.
Støv bølgeplanerne af
Heldigvis behøver vi ikke genopfinde den dybe tallerken, for vi kan lære meget at det, vi allerede ved virker, når digitale løsninger skal gøres tilgængelige for både borgere og virksomheder:
”For at finde inspiration til fremtiden skal vi kigge til fortiden. Også selvom teknologierne i dag er nogle andre end for 10 og 20 år siden, så var metoden den rigtige,” forklarer Asbjørn William Ammitzbøll Flügge.
Hvad er bølgeplaner?
I 00’ernes bølgeplaner kom udvalgte teknologier og løsninger efter tur, i ”bølger”, ud til alle de relevante myndigheder. Der blev med planerne stillet krav til og fastsat datoer for, hvornår de offentlige myndigheder skulle anvende eller tilbyde en række teknologiske løsninger
I starten af dette årtusinde støbte vi fundamentet for vores digitale førerposition med blandt andet de digitale selvbetjeningsløsninger. Løsninger, der i dag anvendes af langt de fleste virksomheder og borgere med stor værdi. Og ifølge Asbjørn William Ammitzbøll Flügge kan man med fordel lade sig inspirere af, hvad vi historisk set ved der har virket:
”Hvis vi skal afhjælpe det voksende pres på vores velfærd i fremtiden, så skal vi være bedre til at udbrede de teknologier, som allerede i dag anvendes nogle steder, og som kan give værdi på tværs af den offentlige sektor,” forklarer han:
”Derfor bør vi genoplive bølgeplanerne, så det offentlige igen sætter klare og konkrete mål og krav til, hvornår hvilke myndigheder skal tilbyde digitale løsninger til borgere og virksomheder. Også, så vi ikke sætter alting i gang på samme tid”.
Og der er store gevinster at hente, hvis det offentlige bliver bedre til at anvende modne teknologier. IT-Branchens analyser viser nemlig, at der fx ved at skalere velafprøvede teknologier til hele offentlige sektor kan frigive ca. 10.000 fuldtidsansatte. Det kan fx være øget brug af videokonsultationer mellem borgere og personale, som kan anvendes inden for pleje, sundhed og beskæftigelse.
Computerworld skriver følgende om IT-Branchens indspil: “Disse seks anbefalinger fra den danske it-branche skal sikre Danmarks digitale kvantespring“
Vil du vide mere om vores arbejde med offentlig digitalisering?
IT-Branchens Policy Board for offentlig digitalisering arbejder for at fastholde Danmarks styrkeposition inden for offentlig digitalisering, så ambitionerne ikke slækkes. Hvis du vil vide mere om arbejdet eller være med i policy boardet kan du kontakte chefkonsulent Asbjørn William Ammitzbøll Flügge: