Diversitet er et tilløbsstykke

Godt 150 personer var i torsdags samlet på Statens Museum på Kunst for at diskutere diversitet og inklusion i branchen. Se alle billederne og genoplev Caroline Farbergers ærlige fortælling om, hvordan hendes kønsskifte ændrede omverdens opfattelse af hende som CEO.

At investere i diversitet, som it-virksomhed, betaler sig. Det var hovedkonklusionen på IT-Branchens flagship-event LEADERSHIP AND INCLUSION AT WORK i sidste uge. Mere diversitet er en del af løsningen, ikke bare på kompetencemanglen, men også, hvis vi vil skabe attraktive arbejdspladser.

Topchef som både mand og kvinde

På dagen kunne man blandt andet møde Caroline Farberger, partner og bestyrelsesforperson for ventureselskabet Wellstreet. Caroline kunne som, transkønnet og tidligere topleder en af Sveriges største forsikringsvirksomheder, løfte sløret for nogle af de bias, der ofte foregår på ledelsesgangen afhængigt af køn.

Hvis du gik glip af Caroline Farberger på dagen, kan du opleve hende i det første afsnit af podcasten DIVERSITET. I studiet fortæller Caroline Farberger om hendes transition og oplevelse i bestyrelseslokalerne. I afsnittet deltager også Heidi Have forperson for IT-Branchens Board for Kvindelige Ledere og salgsdirektør i Dell Technologies. Hun fortæller om fordelene ved at it-branchen – som traditionelt set har været mandsdomineret – nu arbejder strategisk og fokuseret med diversitet og inklusion.

Podcasten er produceret af Partnermedier i samarbejde med IT-Branchen.

Stærke stemmer om diversitet  

Til eventet kunne deltagerne også møde forfatter Dr. Poornima Luthra, der med en rammende analogi forklarede, hvorfor vi ikke som virksomheder, skal stræbe efter at få alle til at virke ens: Når vi bager kager, så forsøger vi at få dem alle til være nøjagtig samme størrelse og form. Det gør vi også i vores virksomheder, hvor vi helst ser, at alle passer ind i den samme kultur og er den samme type. Men det bør vi stoppe med og i stedet gøre plads til ægte inklusion og diversitet, forklarede Poornima Luthra.

Komiker Conrad Molden gav tilskuerne et humoristisk perspektiver på de mange indlejrede kulturelle forståelser og indforståede væremåder, mange danskere har, som kan være svære for expats og udlændige at forstå.

Sidst, men ikke mindst gav Mette Louise Kaagaard, CEO i Microsoft DK, Jan Simonsen CEO i Salesforce DK og Mads Hofman Hansen Co-CEO i Abtion et ærligt perspektiv på, hvor langt deres virksomheder er kommet på rejsen mod diversitet og inklusion. Det var ledernes erfaring, at åbenhed betaler sig. Selvom man endnu ikke er i mål endnu, bør man offentliggøre og tale højt om sit arbejde med inklusion og diversitet. Det blev også understreget, at selvom diversitet handler om mere end køn, så kan arbejdet med ligestilling mellem kønnene, bane vejen for bredere diversitet i virksomheden.

Flere idéer og gode råd til at komme i gang med diversitet?

Vil du gerne have flere idéer til at begynde eller styrke arbejdet med diversitet, så læs de samlede anbefalinger fra IT-Branchens medlemsvirksomheder i vores håndbog Sådan arbejder du med diversitet og inklusion i din virksomhed. Du kan også tage fat i chefkonsulent Charlotte Holm Billund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *