Danske mikrovirksomheder tager AI til sig

Næsten 2.000 af Danmarks mindste virksomheder bruger i dag kunstig intelligens i deres forretning. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Spørgsmålet er, om det går hurtigt nok?

Danske mikrovirksomheder tager AI til sig

Selvom det er under et år siden, at ChatGPT og andre AI-modeller blev frigivet, og de fleste danskere for første gang fik øjnene op for mulighederne i AI, så har 13 procent af de mindste virksomheder i Danmark kastet sig over de nye teknologiske muligheder.

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at 1.950 virksomheder med under 5-9 ansatte i dag benytter sig af kunstig intelligens i deres hverdag.

AI bruges især i de kundevendte funktioner

Halvdelen af mikrovirksomhederne, der anvender AI, benytter sig af AI-baserede sprogteknologier (natural language processing) som f.eks. ChatGPT. Den næstmest anvendte AI-teknologi i virksomheder med under 10 ansatte er tekstanalyse.

”Det er især inden for kundeservice, at de små virksomheder benytter sig af kunstig intelligens, da det hjælper dem med at styre, hvordan de forskellige henvendelser skal besvares, og samtidig giver dem mulighed for at kunne levere digital kundeservice 24 timer i døgnet,” udtaler Charlotte Holm Billund, chefkonsulent i IT-Branchen og ansvarlig for Policy Boardet for NewTech.

Virksomhederne bruger også kunstig intelligens til procesoptimering, dataanalyse, programmering og samt billeder.

Men der er stor forskel brancherne imellem. Inden for branchen information & kommunikation benytter 40% af mikrovirksomhederne sig af kunstig intelligens, mens det kun er 3% af de små virksomheder indenfor bygge & anlæg, der benytter sig af AI.

“Kunstig intelligens buldrer afsted. Så vi har stadig en stor opgave med at få endnu flere af de mindre virksomheder med på AI-vognen. Selv i de mindste virksomheder kan kunstig intelligens være med til at styrke virksomhedernes vækst og konkurrenceevne ved at automatisere forskellige arbejdsprocesser”, siger Charlotte Holm Billund.

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere om tallene på Danmarks Statistiks hjemmeside. Du er også velkommen til at kontakte vores Policy Board for NewTech eller deltage i vores mange events om AI og fremtidens teknologier.

De næste events om emnet er “Forstå Generative AI & ChatGPT 4”, som vi afholder 6. sep. i både Aalborg og Aarhus. “Global Tech Trends incl. Generative AI and the Metaverse” d. 11. sep. kunne måske også være interessant. Eller måske “Arbejd lovligt og værdiskabende med AI” d. 4. okt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *