Flere og flere virksomheder arbejder aktivt med den grønne agenda, da det i stigende grad er blevet en konkurrenceparameter at have en aktiv bæredygtighedsindsats og kunne dokumentere den.
Senest kunne PwC i deres CEO Survey 2023 fortælle, at 66% af virksomhederne enten har eller er ved at implementere konkrete initiativer, der skal nedsætte deres CO2-udledning. Samtidig ved man, at op til 80-90% af virksomhedernes samlede miljømæssige omkostninger stammer fra deres værdikæde. Indkøbsafdelingen spiller således en hovedrolle i kampen for et bedre klima.
”Der er ingen tvivl om, at vi ser et markant større grønt fokus hos virksomhederne end for bare få år siden. Hvis vi for alvor skal rykke på klimaagendaen, bliver vi nødt til at gøre det i fællesskab og være med til at tage et ansvar som leverandører,” siger Ditte Haugaard Clausen, Lead Sustainability Officer i KMD og forperson for IT-Branchens Policy Board for Grøn Omstilling.
Fælles grønne krav og nye konkurrenceparametre
IT-Branchen lancerer i dag et katalog med en række grønne minimumskrav og konkurrenceparametre, som it-leverandørerne skal levere på, når virksomhederne indkøber f.eks. hardware, datacenterydelser, server- og cloudtjenester.
”Vi ved fra vores dialog med kunderne, at det kan være svært at identificere de grønneste it-løsninger, fordi der mangler nogle fælles grønne kriterier, som it-produkter og -services kan måles og sammenlignes på. Det leverer vi nu med dette katalog,” udtaler Ditte Haugaard Clausen.
Her kan du læse det grønne it-indkøbskatalog.
Kataloget indeholder to typer af kriterier. Det ene er en række minimumskrav, som alle it-leverandører bør leve op til for at kunne komme i betragtning hos en kunde. Det andet er en række ekstra grønne tildelingskriterier, hvor leverandørerne kan konkurrere på at være den mest bæredygtige leverandør, så man på den måde er med til at skubbe leverandørerne mod mere grønne løsninger.
Kriterierne i kataloget er bl.a. inspireret af EU’s Green Public Procurement-kriterier, og bygger således på internationalt anerkendte standarder.
Formålet med kataloget er at samle en række branchefælles, grønne kriterier og konkurrenceparametre, som alle leverandører kan holdes op på.
Kataloget kan bruges, som det er, men kan også fungere som udgangspunkt for en dialog med markedet og potentielle leverandører om, hvilke grønne krav det giver mening at stille i et konkret it-projekt eller -indkøb.
”Hvis du som indkøber ikke allerede efterspørger de her ting, så kan det her være en hjælp til at begynde. Vi opfordrer også til, at de grønne kriterier kommer til at veje tungere i selve købsbeslutningen ude i virksomhederne, og at kataloget ikke blot bliver en passiv tjekliste, hvor man så i sidste ende alligevel tilsidesætter de grønne kriterier og går med det billigste, men ikke det grønneste, it-tilbud,” slutter Ditte Haugaard Clausen.
Nu håber IT-Branchen, at kataloget vil finde bred anvendelse blandt private it-indkøbere, og således være med til at sætte standarden for bæredygtigt indkøb af it.
Hvis du vil vide mere
Du kan læse mere om policy board for grøn omstillings arbejde på hjemmesiden. Derudover kan du altid tage fat i Troels Johansen, chefkonsulent for grøn omstilling i IT-Branchen.
Berlingske Tidende har skrevet følgende om de nye grønne indkøbskriterier: “Danske it-virksomheder: Stil nu nogle flere grønne indkøbskrav til os.”