Måske har du hørt det før: Internettet udleder cirka lige så meget CO2 som verdens flytrafik. Det er et højt tal – samlet er det omkring 2% af verdens årlige drivhusgasudledninger. Måske har du også diskuteret med en kollega, hvordan Bitcoin eller Ethereum udleder mere CO2 end mellemstore lande? Eller hvordan streaming jo egentlig er noget af det mest syndige, man kan foretage sig?
It-branchen bliver i disse år vendt og drejet og diskuteret og målt på, fordi det er blevet vigtigt, hvor klimaskadelige forskellige aktiviteter er. Det foregår både af lovgivere, hos virksomhederne selv, men også blandt forbrugere og borgere.
På den ene side forbruger branchen sjældne råstoffer til produktionen af udstyr – og selvfølgelig det store forbrug af strøm. Men på den anden side er der også enorme potentialer for at it kan bidrage til at mindske udledninger andre steder.
Hansen & Ersbøll Agenda arbejder med virksomheders og organisationers engagement med FN’s Verdensmål og den bæredygtige omstilling. Og faktisk så mener partner, Lotte Hansen, der er en af Danmarks tungeste rådgivere indenfor bæredygtighed, at it-branchen sidder på nøglen til at lykkes med den bæredygtige omstilling. It-branchens redskaber og tænkning kan optimere alle styreprocesser, alle målinger, alle udviklingsprojekter.
Lotte Hansen fortæller:
”Branchen rummer i mine øjne et kæmpe, uudnyttet potentiale i forhold til at hjælpe alle andre med at optimere deres aftryk. Som it-virksomhed skal man gøre to ting: Dels have styr på sit eget aftryk og sin egen leverandørkæde, dels se på, hvordan man gennem sine produkter og tilknyttede services og rådgivning kan hjælpe kunder med at gøre det bedre.”
Skrappere krav
Ligesom mange andre brancher, står it-branchen i de kommende år over for en øget mængde regulering og dokumentationskrav. EU er på vej med lovgivning, der kræver at store virksomheder skal kunne dokumentere forskellige bæredygtighedspåstande og leve op til stadig skrappere krav, og det vil også have konsekvenser for mindre it-virksomheder. EU’s regulering indeholder nemlig såkaldte Scope 3 krav, og det vil også betyde indirekte krav til underleverandører.
Derudover vil it-virksomheder i stigende grad opleve, at deres kunder stiller spørgsmål ved deres klimaaftryk. Som IT-Branchen har beskrevet tidligere, oplever 6 ud af 10 it-virksomheder allerede i dag, at deres kunder stiller krav til deres arbejde med bæredygtighed. Hvor det i dag mange steder er nok at sige, at man er på en rejse eller drømmer om en dag at være CO2-neutral, så vil det snart være langt fra godt nok. En virksomhed, der oplever at kunder spørger ind til løsningers CO2-udledninger, er KMD:
Ditte Haugaard Clausen, Lead Sustainability Officer i KMD, siger:
”Der er udfordringer forbundet med de krav, vores kunder er begyndt at stille – og dem deler vi med resten af branchen. Vi skal optimere vores drift, så de løsninger, vi tilbyder, ikke bliver en del af problemet. Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke kun er KMD der tænker, at digitaliseringen skal være med til at drive den grønne omstilling. Men det kan kun lade sig gøre, hvis vi ikke som branche accelererer vores egne udledninger i takt med at vi tager mere ansvar – vi skal være meget omhyggelige med at give mere end vi tager.”
Pisk eller gulerod?
Hvis man som virksomhed er klar over udviklingen og indtænker den i sin forretningsstrategi ved at investere klogt i dag, så vil man stå stærkt og fremtidssikkert i morgen.
Mange store tech-selskaber er allerede i gang med at skaffe grøn strøm til deres datacentre, bl.a. også her i Danmark. Og kryptovalutaen Ethereum? De skiftede i sidste uge en bagvedliggende teknologi – og har i den forbindelse angiveligt skåret deres CO2-udledning med 99,95%. De har helt nøjagtigt fjernet et strømforbrug på 83,88TWh, svarende til hvad Finland udleder om året.
At interessere sig for at nedbringe sit bidrag til planetens elendigheder kan være en gylden mulighed for at stå stærkt og komme først med produkter, der vil være utroligt attraktive.
KMD har oplevet, at udfordringerne og udviklingen er accelereret meget i løbet af få år. Ditte Haugaard Clausen forklarer deres udvikling sådan her:
”KMD er selvfølgelig skubbet af EU-regulering, nu hvor større virksomheder skal kunne levere Scope 3 udlednings beregninger. Og det er en kæmpe opgave, som der ikke rigtigt er nogen, der ved, hvordan man klarer. Men vores take er, at det er man nødt til at gøre klogt, ved brug af machine learning og data, og ved at optimere indkøb osv. På sigt vil det være et forretningspotentiale for os – og for resten af branchen”
Ditte Haugaard Clausen forklarer, at branchen godt er klar over, at det ikke er gratis at lave de her produkter. Men KMD ser det som en investering i fremtiden – både planetært og økonomisk.
Et kæmpe potentiale
Netop Scope 3-udledninger er et fokusområde, som Hansen & Ersbøll Agenda rådgiver meget om i øjeblikket. Lotte Hansen fortæller, at hun ofte understreger over for de it-virksomheder, som hun rådgiver, at deres rolle helt kort kan bestå i at hjælpe deres kunder med at spare energi og ressourcer. Der er digitale systemer, der styrer det meste.
Hele forsyningssektorer og måden, vi styrer vores energiforbrug på, er der stadig et kæmpe potentiale i at optimere, som politikere muligvis snart får øjnene op for. Ditte Haugaard Clausen er enig og giver et eksempel, mens hun grinende tilføjer, at nu hvor hele IT-Branchen læser med, så bliver det nok ikke KMD, der udvikler det først:
”Et godt eksempel er energipriserne i øjeblikket – i stedet for manuelt at kigge på en app og programmere vaskemaskinen til at vaske kl. 4 om natten, så skal den i fremtiden selv kunne finde ud af at vaske på det tidspunkt, hvor det er billigst, og hvor der er mest grøn strøm i elnettet.”
Mod på mere? Hansen & Ersbøll Agenda tilbyder i samarbejde med IT-Branchen forløbet BusinessPlanEarth, der hjælper deltagere til at lægge en konkret plan for, hvordan bæredygtighed ikke bliver en risiko, men en del af kerneforretningen. Som medlem af ITB får du 15% på forløbet. Som en del af forløbet får de deltagende virksomheder konkret sparring med partner Lotte Hansen, der er en af landets tungeste rådgivere i bæredygtighed. Der er mere information her: planearth.com.