Formand, og Senior Vice President i Atea, Annette Otto har sammen med resten af kompetenceudvalget fremsat deres plan for det indeværende år, som skal sikre, at danske virksomheder får bedre adgang til de rette kompetencer og ressourcer.
Især to indsatser står først for:
Øget optag på it-uddannelserne skal fastholdes
I dag må tæt ved 40% af danske it-virksomheder opgive at besætte stillinger, fordi der ikke er ledige it-specialister på markedet. Derfor er kampen for flere it-uddannede fast på agendaen i kompetenceudvalget.
Her lykkedes det bl.a. IT-Branchen sidste år at komme i gennem med et politisk ønske om flere uddannelsespladser.
Det betød, at der blev oprettet 4.500 ekstra pladser på it-uddannelserne, hvilket skabte grundlaget for et rekordoptag af unge på uddannelserne, herunder også flere kvinder end før.
På trods af de ekstra pladser var der sidste år stadig masser af kvalificerede ansøgere til de danske it-uddannelser, som måttes afvises.
Derfor arbejder udvalget ihærdigt for, at det øgede optag på it-uddannelserne fastholdes fremadrettet, hvilket har udmøntet sig i et fælles udspil herom fra IT-Branchen, Dansk Erhverv og IDA til politikerne.
”Skal vi vende udviklingen i markedet og sikre de rette it-kompetencer i fremtiden, så hjælper det ikke noget at skabe interesse for it og synliggøre it-uddannelserne for de unge, hvis ikke vi også kan tilbyde de, der har lysten og evnerne en studieplads og en fremtid i branchen,” udtaler Annette Otto.
Udvalget er netop nu i tæt dialog med politikere om mulighederne for at opretholde studiepladserne og bl.a. har det fælles udspil ført til, at Venstre har grebet forslaget og rejst sagen overfor Uddannelsesministeren.
Erfaringer om distanceledelse skal deles
For både arbejdsgivere og medarbejdere har det sidste år budt på helt nye måder at arbejde på.
Distanceledelse og motivering af hybride teams er blevet top of mind hos kompetenceudvalgets mange garvede HR-ansvarlige, der i 2021 vil stille deres erfaringer – gode som dårlige – til rådighed som inspiration for resten af IT-Branchens medlemmer.
”Nedlukningen af Danmark har krævet, at man som leder pludseligt også skulle mestre kunsten at lede på afstand og motivere i usikre tider. Det har vi alle måtte kaste os ud i og gøre os nogle erfaringer. Dem vil vi gerne dele, så andre kan plukke af de bedste ideer. For distance og hybridledelse er kommet for at blive og lykkes man ikke med det, så kan det have vitale konsekvenser for både virksomheden og den enkelte medarbejder,” siger Annette Otto.
De gode cases om distanceledelse vil bl.a. blive delt i en artikelserie. Du finder den første i rækken her.
Vil du være med?
På den samlede handlingsplan for 2021 står:
- Videndeling og udbredelse af best practice om distanceledelse.
- Indsats for bedre adgang til digital undervisning og uddannelse.
- Bidrag til at skabe en sammenhængende progression i de digitale kompetencer, fra grundskole over ungdomsuddannelser til videregående uddannelser.
- Indsats for større lighed og diversitet i optaget på it-uddannelserne og i branchen.
Er du interesseret i at høre mere om arbejdet, eller være med i kompetenceudvalget, så kontakt Mette Lundberg.