Hvilke stillingstyper er hot or not?

Efter mange år med stor medarbejdervækst i it-branchen, har der de seneste par år været en opbremsning i antallet af nyansættelser. Men der er forskel på, hvilke jobtyper der bliver søgt efter.

Med 106.463 fuldtidsstillinger i slutningen af 2024, oplevede it-branchen et lille fald på 932 stillinger i forhold til 2023 – svarende til et fald på 0,9%.

Mens man så en stigning indenfor underbranchen Softwareudvikling, hvor antallet af medarbejdere steg med 5%, har der været et fald i antallet af medarbejdere i alle andre underbrancher i it-branchen i 2024.

Stor forskel på hvilke kompetencer der efterspørges

Ser man på, hvilke stillingstyper der efterspørges og, hvor man kan se en nedgang, er der også stor forskel.

AI, machine learning, dataingeniører og it-sikkerhedsfolk er stadig i høj kurs, og der har i 2024 været en stigende efterspørgsel efter dem i forhold til året før.

”Der er ingen tvivl om, at virksomhedernes fokus på AI og cybersikkerhed også smitter af på arbejdsmarkedet. Man ser begge ting som helt nødvendige at investere i. AI kan være med til at øge produktiviteten og væksten, mens det ikke at have styr på cybersikkerheden kan have katastrofale økonomiske omkostninger for en virksomhed,” siger Torben Tronborg, direktør i Computerworld it-jobbank.

Til gengæld er der markant mindre bud efter frontend udviklere, infrastruktur & netværksfolk samt it-arkitekter.

”Vi ser flere og flere programmer og AI’er, der kan hjælpe helt normale medarbejdere med at lave ganske gode frontend-løsninger, og derfor oplever vi også færre stillingsannoncer for den slags specialister. Samtidig ser vi, at flere virksomheder har fået styr på deres it-infrastruktur eller valgt helt at outsource området, hvilket har givet mindre behov for selv at have in house specialister på det område,” fortæller Torben Tronborg.

Et jobmarked der varmer op til vækst

Selvom jobmarkedet er stagneret de seneste to år, er det ikke ensbetydende med, at branchen som sådan er udfordret.

Omsætningen og eksporten fortsætter med at stige, og der er i IT-Branchen heller ingen tvivl om, at der ligger et stort digitaliseringsarbejde og venter, men at virksomhederne måske har holdt lidt igen pga. den geopolitiske uro.

”Virksomhederne bliver nødt til at videreudvikle og innovere, hvis de skal kunne gøre sig i den globale konkurrence, og samtidig er der ingen tvivl om, at både Europa og Danmark fremover vil satse på at blive langt mere uafhængige af USA og Kina, når det kommer til it og teknologi. Så jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se stor efterspørgsel efter mange forskellige it-kompetencer fremover,” slutter Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

1 svar

  1. Analysen fortjener at blive underbygget bedre, for jeg står som læser tilbage med flere spørgsmål end svar:

    „Til gengæld er der markant mindre bud efter frontend udviklere, infrastruktur & netværksfolk samt it-arkitekter […] Samtidig ser vi, at flere virksomheder har fået styr på deres it-infrastruktur eller valgt helt at outsource området, hvilket har givet mindre behov for selv at have in house specialister på det område‟

    Jobindex‛ tal viser kun generel efterspørgsel, ikke om behovet stammer fra inhouse eller outsourcet drift. At der efterspørges færre infrastrukturspecialister og flere sikkerhedsfolk må skyldes, at eksempelvis outsourcede netværk/platforme kræver færre netværksspecialister hos leverandørerne, end hvis de blev ansat hos virksomheden selv, hvorimod de mere efterspurgte sikkerhedsfolk rekrutteres inhouse, hvor synergien derfor udebliver. Det forekommer også underligt, at arkitekter er mindre efterspurgt, fordi der skulle være kommet „styr på‟ it-infrastrukturen. It-arkitektur er ikke som sådan ‚færdigt arbejde‛.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *