Har vi brug for digitale kostråd?

En af de livligste debatter fra IT-Branchens skib på Folkemødet, handlede om børn og unges trivsel, og om der er brug for at udarbejde et sæt digitale kostråd.

Har vi brug for digitale kostråd?

Bliver børn og unge syge af sociale medier? Gør algoritmer dem afhængige på samme måde, som man bliver det af sukker? Og kan man skære al skærmtid over én kam, eller er der nogle ting, som vi roligt kan lade vores børn bruge mere af, mens vi skal holde igen med andre?

Skærmenes, tech-giganternes og algoritmernes påvirkning af os som mennesker var i fokus, da IT-Branchen havde inviteret en række af de toneangivende eksperter i den verserende debat til en dialog om især børn og trivsel i en digital verden.

Hør hele debatten med Stine Liv Johansen, ph.d. og tidligere formand for Medierådet for børn og unge, Tobias Bornakke, formand for Nordisk Tech Tænketank, Marie Holt Hermansen, formand for Danske Skoleelever, Christine Sørensen, Nordic Lead Head of Government Affairs, Google her (43:08 minutter).

Udfordring med danskernes digitale sundhed

Debatten fandt sted på baggrund af statsministerens udmelding om, at mobilerne er farligere for vores børn end trafikken.

En af konklusionerne i debatten var da også, at der er brug for at hjælpe både børn, unge og voksne med at få et mere sundt forhold til deres digitale hverdag.

For ligesom der i et supermarked både er sunde fødevarer og søde fristelser, byder det digitale liv også på et bredt udbud af tilbud til vores børn og unge. Både i debatten og i dagligdagen er der brug for at skelne og tage stilling til, hvad der er godt og skidt.

Især mange forældre oplever det som en stor udfordring. De forstår ofte ikke helt, hvilken rolle det digitale spiller i deres børns liv og har svært ved at sætte de rigtige grænser.

Der er brug for digital dannelse og digitale kostråd

Blandt eksperterne var der først og fremmest enighed om, at det hastede med at få indført teknologiforståelse som fag allerede i folkeskolen, så børnene tidligt lærer gode digitale vaner.

Med inspiration fra digitaliseringsminister Marie Bjerre, der har talt om behovet for digitale kostråd, blev der givet bud på guidelines, der kan hjælpe os alle til et mere sundt digitalt liv – helt på samme måde som man siden 1970’erne har hørt kostråd om, at man skal spise varieret, få flere grøntsager og mindre af det søde.

Både blandt paneldeltagerne og tilhørerne var der da også flere gode forslag til, hvad de digitale kostråd skulle indeholde.

Bl.a. talte man om behovet for at komme med konkrete aldersråd, til hvor gammel man skal være for at kunne gøre forskellige ting online ligesom egentlige aldersgrænser bør respekteres.

Der var også mange råd til, hvordan forældre bedre kan involvere sig i deres børn og unges digitale liv. Råd om at tage en digital detox og huske at lægge det digitale til side og være fysisk nærværende f.eks. over middagsbordet.

Og endeligt var der fra panelets unge deltager – formand for danske skoleelever Marie Holt Hermansen – et hip til forældrene om, at huske at følge rådene selv!

Som afslutning på debatten blev alle rådene fra både panel og publikum samlet med henblik på at bringe dem videre til digitaliseringsministeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *